Banca centrala a Poloniei lasa zlotul sa se aprecieze

Autor: Catalina Apostoiu 14.04.2010

Polonia va permite probabil monedei sale locale sa avanseze pentru a intari increderea investitorilor dupa accidentul aviatic de sambata in urma caruia si-au pierdut viata presedintele tarii si guvernatorul bancii centrale, conform unui raport al BNP Paribas, citat de Bloomberg.

Zlotul ar putea avansa pana la 3,83 unitati in raport cu euro "in urmatoarele zile", scrie Shahin Vallee in raport. "Inca vedem spatiu" pentru o depreciere in continuare a monedei euro in raport cu zlotul "in urmatoarele zile si ne asteptam ca banca centrala sa permita monedei locale sa se aprecieze pentru a intari increderea", se mai arata in raport. Euro se tranzactiona ieri in jurul valorii de 3,88 zloti.

Zlotul va recupera cel mai probabil scaderile pe care le-ar putea inregistra in urma accidentului aviatic pentru ca economia poloneza este una dintre cele mai puternice din Europa, anuntau oficialii Citigroup si RBC anterior.

Viceguvernatorul bancii centrale poloneze Piotr Wiesiolek a preluat pozitia de guvernator pana la desemnarea unui succesor al lui Slawomir Skrzypek, decedat in urma accidentului.

Tragedia aviatica s-a produs la o zi dupa ce banca centrala poloneza a inceput sa vanda zloti in incercarea de a tine in frau aprecierea monedei locale in raport cu euro, care s-a ridicat la 6,4% in primul trimestru al acestui an, miscarea reprezentand prima interventie a bancii pe piata din ultimii 12 ani. Bancherii centrali incercau sa tempereze aprecierea zlotului pe fondul temerilor ca valoarea sa ridicata ar putea incetini expansiunea economiei.

Zlotul avansase cu 27% de la minimul pe cinci ani atins pe 17 februarie 2009, consemnand a doua mare crestere din randul monedelor emergente monitorizate de Bloomberg. Aprecierea monedei ii afecteaza pe exportatorii singurei economii UE care a evitat recesiunea.

Coroana ceha, la noi maxime

Coroana ceha a atins ieri cel mai ridicat nivel din septembrie 2009, scrie agentia de presa Thomson Reuters. Coroana a avansat pana la 25,09 unitati in raport cu moneda europeana inainte de a scadea usor la 25,095 unitati, in crestere de la nivelul de 25,13 coroane inregistrat la inchiderea sedintei anterioare. Moneda ceha s-a apreciat cu 5% de la inceputul acestui an pe fondul imbunatatirii perspectivelor economice, fiind moneda cu al doilea cel mai alert ritm de crestere din Europa Centrala dupa zlotul polonez.