Business Internaţional

Banca Bear Stearns si fondul de investitii Carlyle, in degringolada pe Wall Street

Banca Bear Stearns si fondul de investitii Carlyle, in degringolada pe Wall Street
12.03.2008, 16:33 24

Nesiguranta de pe pietele financiare generata de criza sectorului american de credite ipotecare subprime se mentine, firme importante de pe Wall Street confruntandu-se cu probleme de lichiditate pe fondul scaderii valorii portofoliului lor de investitii.
Astfel, CEO-ul Bear Stearns, al doilea mare subscriitor de obligatiuni bazate pe credite ipotecare, a fost nevoit sa nege faptul ca firma ar avea probleme de capital, dupa ce o serie de speculatii in acest sens au determinat cea mai dramatica scadere a actiunilor firmei din 1987, scrie Bloomberg.
Oficialii Bear Stearns au declarat ca "nu exista nici urma de adevar in zvonurile privitoare la problemele de lichiditate", directorul executiv Alan Schwartz sustinand ca finantele companiei "raman solide". Actiunile companiei au inregistrat, odata cu aparitia speculatiilor privind lichiditatile, o scadere de 11%, pana la 62,30 dolari pe bursa newyorkeza, cel mai scazut nivel din martie 2003 incoace.
Actiunile Bear Stearns au inregistrat cele mai pronuntate scaderi din randul actiunilor de pe Wall Street in ultimele sase luni, in conditiile in care cele mai mari banci si firme de servicii financiare din lume au redus cu 188 de miliarde de dolari valoarea activelor avand legatura cu piata de credite subprime. Pierderea de 854 de milioane de dolari din trimestrul patru a fost prima inregistrata de Bear Stearns, iar in ultima luna analistii si-au redus estimarile privitoare la castigurile din primul trimestru.
Alan "Ace" Greenberg, fostul CEO al Bear Stearns si actual membru al boardului firmei, a declarat pentru CNBC ca zvonurile privitoare la criza de lichiditate "sunt total ridicole".
Ieri, banca de investitii Sanford C. Bernstein i-a sfatuit pe investitori sa nu cumpere actiuni Bear Stearns si ale altor trei rivale pana cand piata de credit nu se va stabiliza.
Contractele swap pe riscul de credit ce protejeaza impotriva unui default al Bear Stearns in urmatorii doi ani au urcat cu 900 de puncte de baza. Cresterea indica o deteriorare a perceptiei privitoare la calitatea creditului.
Doua fonduri ale Bear Stearns cu investitii in titluri subprime s-au prabusit in iulie, Bear Stearns fiind obligata sa salveze unul dintre ele.
O alta firma ce a picat victima prabusirii pietei de credite ipotecare subprime, Carlyle Group, a doua mare firma de LBO (preluare de companii cu grad ridicat de indatorare) din lume din punct de vedere al activelor, a cerut creditorilor fondului sau de investitii Carlyle Capital sa sisteze lichidarea activelor oferite drept garantii, in valoare de pana la 16 miliarde de dolari, cele doua parti discutand in legatura cu modalitatile de onorare a datoriilor, scrie The New York Times.
Carlyle Capital, fondul de obligatiuni ipotecare detinut de firma, a fost suspendat de la tranzactionare pe bursa din Amsterdam, dupa ce acesta a anuntat ca nu-si poate onora platile catre creditori, creditorii vanzand la randul lor activele oferite drept garantie. Fondul a revenit ieri la tranzactionare, dar au scazut cu 21%.
Costurile implicate de protejarea chiar si a celor mai sigure obligatiuni se apropie de un nivel record, iar fondurile de investitii intampina difficultati din ce in ce mai mari in onorarea cererilor de suplimentare a activelor oferite drept garantie, in conditiile in care valoarea portofoliilor lor scade in paralel cu pietele financiare.
Cu ajutorul Carlyle Group, fondul continua sa discute cu creditorii si "evalueaza toate optiunile de maximizare a valorii pentru toate partile interesate". Daca nu va ajunge la o intelegere cu creditorii sau nu va gasi finantare, fondul ar putea fi inchis, arata unii analisti.

Noi probleme
O serie de speculatii privind probleme de lichiditate in cadrul Bear Stearns au dus la scaderea actiunilor bancii cu 11%.
Alan Schwartz, directorul executiv al bancii, a asigurat investitorii ca nu sunt probleme de lichiditate.
Carlyle Group a cerut creditorilor fondului sau de investitii Carlyle Capital sa sisteze lichidarea activelor oferite drept garantii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO