Business Internaţional

Banca Angliei intinde o mana de ajutor creditorilor britanici

22.04.2008, 17:26 16

Banca Angliei a anuntat lansarea unui plan prin care ofera suma de 50 de miliarde de lire sterline (63 de miliarde de euro, 100 de miliarde de dolari) sub forma de obligatiuni guvernamentale catre banci, in schimbul imprumuturilor ipotecare facute de acestea, in incercarea de a pune capat crizei pietei de credit din Marea Britanie, scrie cotidianul britanic Telegraph.
Alistair Darling, ministrul economiei al Marii Britanii, a fost de acord sa demareze planul in speranta ca o injectare masiva de lichiditati va duce la ieftinirea creditelor ipotecare si astfel la stoparea prabusirii pietei imobiliare britanice.
Conform planului inaintat de Banca Angliei, aceasta va permite bancilor si dezvoltatorilor imobiliari sa schimbe temporar obligatiunile garantate prin credite ipotecare pe bani de la trezorerie, sumele urmand sa fie decise in functie de cerere.
Initial, suma discutata pentru finantare a fost de 50 de miliarde de lire sterline, dar declaratiile reprezentantilor bancii sugereaza ca aceasta ar putea fi majorata in cazul in care temerile legate de expunerea platitorilor de taxe vor creste.
Ministrii britanici s-au declarat increzatori in schema de finantare, afirmand ca aceasta este esentiala in situatia data si ca va oferi o mai mare competitivitate creditorilor britanici. Primul-ministru britanic Gorgon Brown a fost personal implicat in trasarea conditiilor pachetului de finantare.
Finantarea este considerata o masura pe termen scurt, valabila cel mai probabil doar pentru urmatorii trei ani, iar surse din cadrul guvernului au declarat ca "bancile va trebui sa ofere garantii ca banii vor fi returnati".
"Tulburarile economice din ultima perioada au produs un soc fara precedent pentru sistem. Noi credem ca acesta este un pas esential in stabilizarea pietei financiare", a declarat Darling.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO