Business Internaţional

„Autopsiile” bancilor falimentare trag semnale de alarma pentru jucatorii inca in viata

29.11.2009, 23:27 17

Aceasta a fost concluzia autopsiei financiare pe care oficialiifederali au realizat-o asupra Haven Trust Bank, o mica banca dinDuluth, care s-a prabusit in decembrie anul trecut, scrie The NewYork Times.

In ceea ce pare a fi un episod din "CSI: Wall Street", zeci deagenti de investigatii guvernamentali - medicii legisti ai crizeifinanciare - realizeaza necropsii asupra creditoriilor de la nivelnational ce au intrat in faliment. Descoperirile lor creioneaza unportret caracterizat prin erori de management si lipsa dereglementari.

Reactiile intarziate au "ajutat" criza

Examinatorii descopera in fiecare caz, de la banca la banca,ceva comun: statul si organele federale de reglementare stiau cacreditorii se angajeaza in practici de business riscante, insa nuau actionat decat atunci cand a fost prea tarziu. La Heaven Trust,spre exemplu, organele de reglementare au ridicat problemastandardelor neconforme de creditare, a controlului defectuos alriscurilor si a cresterii numarului de credite neperformante dinportofoliul bancii acordate jucatorilor din industriaconstructiilor - care trecea printr-o perioada de criza. In pofidaavertizarilor - care au aparut initial in 2002 - persoanele dinmanagementul bancii nu au reactionat. Nici organele de reglementarenu au mers mai departe de avertismente la acel moment.

Alti creditori de marime mica si mijlocie din Maryland pana inCalifornia au povesti similare.

Ce a mers rau? In multe cazuri, institutiile menite sasupravegheze bunul mers al sistemului financiar nu au reusit saactioneze rapid si in forta pentru a remedia situatia, potrivitrapoartelor realizate de inspectorii generali ai celor patruprincipale organe federale de reglementare a sistemului bancar.Pana in prezent au incheiat 41 de investigatii si mai au inca 75incepute.

Organele de reglementare isi recunosc vina

Organele de reglementare actuale si trecute recunosc ca ar fitrebuit sa fie mai vigilente.

"Am fi putut sa ne descurcam mai bine", a spus Sheila C. Bair,presedintele Federal Deposit Insurance Corporation.

Rapoartele analizeaza activitatile trecute, insa importanta lorsta in modul cum pot imbunatati viitorul. In conditiile in care unnou val de banci intampina probleme, strategii iau in considerare ovarietate de masuri care in mod obisnuit ar imbunatati situatiafinanciara a jucatorilor din sectorul bancar si ar limitaabilitatea lor de a oferi credite de o maniera agresiva, catresectoare cu probleme, precum sectorul de constructii, unde risculeste ridicat. Bancherii nu sunt de acord cu aceste masuri si spunca aceste masuri nu numai ca le vor afecta afacerile, ba mai mult,vor afecta intreaga economie, deoarece vor constrange creditareaexact intr-un moment cand economia revine pe crestere.

Intr-un moment in care se pare ca sectorul bancar a depasitpunctul critic, multi creditori sunt inca in pericol sa intre infaliment. Criza provocata de colapsul pietei imobiliare este acumexacerbata de problemele din ce in ce mai grave ale sectoruluiimobiliar comercial, pe care multi analisti il considera criticpentru industrie.

Exista unele voci care se intreaba daca dupa experientelerecente examinatorii vor sesiza la timp problemele. Din cele 8.100de banci din Statele Unite, aproximativ 2.200 - de la creditorilocali la jucatori de talie mijlocie cu prezenta regionala - si-auasumat riscuri prea mari care ar putea conduce la o interventie dinpartea managementului si a organelor de reglementare, potrivitForesight Analytics, o companie de cercetare, ce se axeaza perealizarea de analize in sectorul bancar.

Aproximativ 600 de banci mici sunt in pericol sa se prabuseascadin cauza creditelor imobiliare neperformante, daca nu isiremediaza situatia financiara curand, potrivit firmei. Aproximativ150 de creditori au intrat in faliment din momentul in care criza aizbucnit la jumatatea lui 2007.

Este dificil sa impui bariere in momentele decrestere

Multi examinatori bancari recunosc ca s-au amagit crezand caperioada infloritoare pentru sistemul bancar va dura. Ei mairecunosc ca erau uneori reticenti sa actioneze atunci candprobeleme au aparut de teama sa nu perturbe situatia din sectorulimobiliar si activitatea economica. Atunci si acum, lobby-stii dinsectorul bancar s-au opus vehement incercarilor de a controlaactivitatea bancilor.

"Este minunat cum acum intelegem situatia de atunci", a spusTimothy W. Long, examinatorul sef pentru Office of the Comptrollerof the Currency. "In momentul in care situatia este infloritoare,sa iei masuri agresive si sa le spui oamenilor sa nu mai oferecredite este dificil". Haven Trust, fondata in 2000, s-a bucurat deo usoara interventie a organelor de reglementare potrivit autopsieisale, care a fost incheiata in luna august.

Aproape inca de la inceput, examinatorii, impreuna cu FDIC si cuautoritatile din statul Georgia au ridicat steagul rosu, semn casunt probleme. In 2002, oficialii FDIC au descoperit probleme inceea ce priveste practicile de garantare ale bancii. In urmatoriiani, portofoliul Haven de credite imobiliare comerciale riscante acrescut atat de rapid - cu 40% anual -incat organele dereglementare au inceput sa isi puna probleme privindpericolele.

Pana in august 2008, examinatorii nu au intrat in scena insa sinu i-au spus bancii sa isi majoreze baza de capital. O luna maitarziu, organele de reglementare au realizat un memorandum ofunderstanding (MOU) - document prin care cereau bancii sa reducanumarul de credite riscante.

Examinatorii nu "au tinut intotdeauna cont de steagul rosu",potrivit raportului, ce se intinde pe 29 de pagini. "Pana cand MOUa fost emis in septembrie 2008, falimentul Haven a devenitinevitabil" concluzioneaza raportul.

  • Activele toxice sunt principala cauza a falimentuluijucatorilor din sectorul bancar
  • Institutiile menite sa supravegheze bunul mers al sistemuluifinanciar nu au reusit sa actioneze rapid si in forta pentru aremedia situatia, aceasta fiind o alta cauza a tulburarilor dinsectorul bancar
  • Aproximativ 150 de creditori au intrat in faliment din momentulin care criza a izbucnit la jumatatea lui 2007
  • Din cele 8.100 de banci din Statele Unite, aproximativ 2.200 -de la creditori locali la jucatori de talie mijlocie cu prezentaregionala - si-au asumat riscuri prea mari

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO