Business Internaţional

Armistitiu in disputa comerciala SUA-UE

03.10.2000, 00:00 22



Uniunea Europeana si Statele Unite au cazut de acord, cel putin pentru moment, in privinta renuntarii la amenintarea cu o sanctiune de patru miliarde de dolari pe care Comunitatea Europeana vroia sa o impuna datorita intentiei Americii de a scuti de taxe vamale exporturi in valoare de mai multe miliarde de dolari.

Oficiali americani au afirmat ca o asemenea decizie a UE ar putea declansa un razboi comercial pe scara larga, dar aceasta intelegere da posibilitatea celor doua parti sa-si rezolve diferendul privind Corporatia de Vanzari Externe (Foreign Sales Corporation - FSC) din Statele Unite.

Acordul, care poate avea efecte pana la jumatatea anului viitor, indeparteaza disputa privind FSC de campania prezidentiala americana, insa va da batai de cap viitorului presedinte american.

Comertul si investitiile reciproce dintre UE si Statele Unite au totalizat, in 1999, peste 340 mliliarde euro, adica aproximativ 300 mld. dolari.

Relatiile comerciale s-au racit dupa ce SUA au decis sa impuna taxe de 100% pentru importuri din comunitatea europeana de peste 300 milioane dolari, dupa ce UE a pierdut procesele de la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) privind interzicerea carnii tratate cu hormoni si regulile privind importul de banane.

Un oficial european a apreciat ca, daca SUA intetioneaza sa sparga regulile comerciale internationale, comunitatea europeana va face exact ceea ce au facut SUA privind bananele si carnea, adica va retrage concesii in valoare de "x" miliarde.

Dupa proiectul propus de FSC, SUA acorda miliarde de dolari in scutiri de taxe vamale firmelor exportatoare, cum ar fi Boeing si Microsoft, prin comapanii offshore situate in paradisurile fiscale din Insulele Virgine, Barbados sau Insula Guam.

OMC a stabilit la inceputul anului ca acest program era o subventie ilegala pentru exporturi si a dat oficialilor de la Washington ca termen data de 1 octombrie pentru a-l schimba.

Dupa acordul cu UE de la sfarsitul saptamanii trecute, SUA vor cere OMC cu sediul la Geneva sa extinda acest termen pana la 1 noiembrie.

UE va solicita OMC la 10 noiembrie, la trei zile dupa alegerile prezidentilae din SUA, permisiunea de a impune sanctiuni de miliarde de dolari pentru bunurile din SUA si ar putea publica si o lista a acestor bunuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO