Business Internaţional

Apar primele dosare penale legate de explozia de platforma petrolieră Deepwater Horizon

Autor: Andreea Mindrila

29.12.2011, 14:38 539

Procurorii americani pregătesc primele dosare penale în legtură cu accidentul din 2010 de la platforma petrolieră Deepwater Horizon, exploatată de grupul britanic BP, în urma căreia au murit 11 persoane, potrivit unor surse apropiate situaţiei, citate de The Wall Street Journal. Accidentul a cauzat cea mai gravă poluare maritimă cu petrol din istoria SUA.

Procurorii au în vizor mai mulţi ingineri din Hudson şi cel puţin unul dintre supraveghetorii lor de la compania petrolieră britanică. Amploarea investigaţiei nu este însă cunoscută. Procurorii susţin că angajaţii au furnizat informaţii false autorităţilor de reglementare cu privire la riscurile asociate cu puţul de forare din Golful Mexic în timp ce procesul de foraj era în desfăşurare, potrivit surselor.

Explozia care a declanşat anul trecut deversarea catastrofală de petrol din Golful Mexic a fost un dezastru care putea fi evitat şi o consecinţă a managementului defectuos derulat de BP şi contractorii săi, dar reflectă şi probleme sistemice, inclusiv eşecul autorităţilor competente, notează WSJ.

Incidentul reflectă eşecul industriei petroliere şi al autorităţilor în a gestiona riscurile explorării offshore la mare adâncime, rezultă dintr-un raport al Comsiei prezidenţiale de anchetă creată anul trecut de Barack Obama. Raportul comisiei "pune la zid" BP şi pe cei doi contractori britanici care operau platforma, Transocean şi Halliburton, pentru greşeli care au condus la o explozie care a ucis pe loc 11 muncitori şi la cel mai grav astfel de dezastru din istoria Statelor Unite.

Concluziile anchetei Comisiei contrazic poziţia adoptată de întreaga industrie petrolieră, care susţine că explozia reprezintă un incident izolat, cauzat de decizii neobişnuit de riscante ale companiilor implicate direct.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO