Business Internaţional

Anglia descentralizează sistemul sanitar. În joc sunt 120 mld. € anual

25.07.2010, 23:12 19

Noul guvern de coaliţie de la Londra a anunţat că vrea săreorganizeze Serviciul Naţional de Sănătate, propunânddescentralizarea sistemului la nivel local, scrie The New YorkTimes.
Detaliile cu privire la această măsură sunt încă vagi, însă unlucru este cert: din bugetul sănătăţii, de peste 100 mld. liresterline (120 mld. euro) anual, între 65 şi 80 mld. lire sterline(75-95 mld. euro) vor fi administrate de medicii de familie, carevor folosi aceste sume pentru a cumpăra servicii direct de laspitale şi de la alţi furnizori de servicii medicale.
Planul autorităţilor londoneze ar micşora de asemenea aparatulbirocratic, pentru a realiza economii de 20 mld. lire sterline (24mld. euro) la bugetul de sănătate până în 2014 şi pentru a reducecosturile administrative cu 45%. Din acest motiv, zeci de mii delocuri de muncă vor dispărea.
Chiar şi Executivul britanic a recunoscut într-un document oficial,care anunţă planul de reorganizare a sistemului sanitar, că noilemodificări vor "provoca restructurări seminificative şidisponibilizări". Pe de altă parte, autorităţile au spus că"actuala arhitectură a sistemului sanitar a evoluat sinuos, implicăduplicate şi este greu de administrat. Liberalizarea ServiciuluiNaţional de Sănătate şi faptul că vom pune puterea în mânapacienţilor, înseamnă că vom fi capabili să întreprindem osimplificare eficientă şi să eliminăm niveluri demanagement".
De altfel, şi Andrew Lansley, secretarul de stat pentru sănătate, apromis că pacienţii vor avea mai multă putere de decizie.
Modalitatea prin care un pacient este tratat, precum şi spitalul încare acesta se poate interna sunt decizii luate în prezent de circa150 de entităţi, cunoscute sub denumirea de trusturi de asistenţămedicală primară.
Mulţi critici susţin că planurile guvernului de la Londra sunt multprea ambiţioase şi au dubii cu privire la faptul că medicii defamilie sunt potriviţi pentru a administra bugetul naţional desănătate. Aceştia vor fi nevoiţi, prin urmare, să se organizeze înasociaţii regionale pentru a cumpăra servicii medicale de laspitale şi alţi furnizori de profil.
Astfel, vor trebui să angajeze manageri care să le administrezebugetele, anulând astfel o parte dintre economiile pe care statulspera să le facă. David Furness, reprezentant al companiei decercetare Social Market Foundation, spune că fiecare medic defamilie din Londra va avea sub administrare un buget de 2,2milioane de lire sterline (2,6 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO