Anglia descentralizează sistemul sanitar. În joc sunt 120 mld. € anual

Autor: Andreea Neferu 25.07.2010

Noul guvern de coaliţie de la Londra a anunţat că vrea să reorganizeze Serviciul Naţional de Sănătate, propunând descentralizarea sistemului la nivel local, scrie The New York Times.
Detaliile cu privire la această măsură sunt încă vagi, însă un lucru este cert: din bugetul sănătăţii, de peste 100 mld. lire sterline (120 mld. euro) anual, între 65 şi 80 mld. lire sterline (75-95 mld. euro) vor fi administrate de medicii de familie, care vor folosi aceste sume pentru a cumpăra servicii direct de la spitale şi de la alţi furnizori de servicii medicale.
Planul autorităţilor londoneze ar micşora de asemenea aparatul birocratic, pentru a realiza economii de 20 mld. lire sterline (24 mld. euro) la bugetul de sănătate până în 2014 şi pentru a reduce costurile administrative cu 45%. Din acest motiv, zeci de mii de locuri de muncă vor dispărea.
Chiar şi Executivul britanic a recunoscut într-un document oficial, care anunţă planul de reorganizare a sistemului sanitar, că noile modificări vor "provoca restructurări seminificative şi disponibilizări". Pe de altă parte, autorităţile au spus că "actuala arhitectură a sistemului sanitar a evoluat sinuos, implică duplicate şi este greu de administrat. Liberalizarea Serviciului Naţional de Sănătate şi faptul că vom pune puterea în mâna pacienţilor, înseamnă că vom fi capabili să întreprindem o simplificare eficientă şi să eliminăm niveluri de management".
De altfel, şi Andrew Lansley, secretarul de stat pentru sănătate, a promis că pacienţii vor avea mai multă putere de decizie.
Modalitatea prin care un pacient este tratat, precum şi spitalul în care acesta se poate interna sunt decizii luate în prezent de circa 150 de entităţi, cunoscute sub denumirea de trusturi de asistenţă medicală primară.
Mulţi critici susţin că planurile guvernului de la Londra sunt mult prea ambiţioase şi au dubii cu privire la faptul că medicii de familie sunt potriviţi pentru a administra bugetul naţional de sănătate. Aceştia vor fi nevoiţi, prin urmare, să se organizeze în asociaţii regionale pentru a cumpăra servicii medicale de la spitale şi alţi furnizori de profil.
Astfel, vor trebui să angajeze manageri care să le administreze bugetele, anulând astfel o parte dintre economiile pe care statul spera să le facă. David Furness, reprezentant al companiei de cercetare Social Market Foundation, spune că fiecare medic de familie din Londra va avea sub administrare un buget de 2,2 milioane de lire sterline (2,6 mil. euro).