Business Internaţional

Angajatii uita de munca in timpul Campionatului

09.06.2008, 19:53 19

Campionatul European de fotbal va scoate din casa multi microbisti, care vor invada locurile publice in special in zilele in care va juca nationala Romaniei. Iar in cazul unor succese, randamentul acestora va fi afectat a doua zi, la lucru.
O crestere usoara a absenteismului se va resimti la nivel low-level si nu pe pozitii de management, intrucat cei care ocupa pozitii mai sus pe scara ierarhica au avantajul ca pot sa isi organizeze oarecum independent programul.
"Este de asteptat ca managerii microbisti sa activeze in perioada campionatului de fotbal sistemul de lucru flexibil, mai exact sa vina mai tarziu si sa plece mai devreme de la job", spune Daniela Necefor, managing partner al companiei de executive search Total Business Solutions (TBS).
Alti angajatori sunt optimisti si nu cred ca angajatii vor fi afectati in mod vizibil de cele cateva saptamani de campionat. "In telecomunicatii si, in general, in multinationale, lucreaza oameni care au responsabilitate fata de job si fata de program. Nu cred ca o sa avem probleme cu absenteismul din cauza campionatului, cu atat mai mult cu cat meciurile sunt in afara progarmului de lucru", spune Tereza Valcan, corporate affairs manager in cadrul Cosmote. Cu toate acestea, exista angajatori care si-au luat masuri de precautie pentru intervalul 7 - 29 iunie, cand are loc campionatul. Spre exemplu, in ceea ce priveste programul de lucru al angajatilor, Dan Ostahie, presedintele grupului Altex si fost sponsor al echipei de fotbal Rapid Bucuresti, a declarat ca o parte din conducere este posibil sa isi reduca usor programul pentru a viziona partidele nationalei. "Personalul din magazine dispune deja de televizoare instalate, asa ca nu se pune problema absenteismului", a completat Ostahie.
O oarecare oboseala se va resimti spre finalul campionatului. "Cei care vor urmari meciurile vor fi obositi si vor fi tentati sa isi ia liber dupa-amiaza pentru a ajunge sa vada meciurile, mai degraba decat a doua zi", spune Necefor. Un lucru este clar: chiar daca absenteismul nu va creste semnificativ, productivitatea angajatilor este de asteptat sa scada si cu 30 - 40%. Mai mult decat atat, angajatii se vor rezuma la a rezolva urgentele, fara a se implica in proiecte noi. "Probabil ca nu vom prinde niciun barbat la interviuri dupa-amiaza", spune Daniela Necefor, al carei business se bazeaza pe numarul de interviuri care se finalizeaza prin plasarea managerilor in alte companii.
Marius Balasoiu, managing partener la firma de training ForPeople, crede ca temerile angajatorilor legate de campionatul de fotbal sunt putin exagerate. "Un director de resurse imi spunea ca Yahoo Messenger este mult mai periculos si mai stabil pentru 'tras chiulul' de la indatoririle de la job decat fotbalul, chiar si la nivelul unui campionat european. Imediat dupa Messenger, vin jocurile de tip Solitaire. Apoi fumatul si cafeaua. Si poate ca pe pozitia a patra s-ar situa si evenimentele sportive", spune Balasoiu.
Pe de alta parte, este putin probabil ca romanii sa isi ia zile libere pe perioada campionatului, cu exceptia celor care vor alege sa mearga la meciuri in Elvetia si Austria.
"Cu atat mai putin vor exista companii care sa isi modifice programul, poate doar casele de pariuri si, in mod cert, localurile publice", afirma Balasoiu. Managing partnerul ForPeople isi aminteste de Campionatul Mondial de Fotbal care a avut loc in SUA in 1994. "Noaptea se iesea in strada si se sarbatorea fiecare victorie. Piata Universitatii era plina de suporteri care se pierdeau in noapte pana aproape de dimineata sa se bucure de succesele tricolorilor. Insa dimineata mergeau la serviciu. Evident ca toate pauzele de cafea erau ocupate de discutii despre fotbal. Dar nu poti discuta la nesfarsit despre fotbal. Se epuizeaza subiectul si se trece la alte discutii. Sau se revine la messenger", comenteaza zambind Balasoiu, care adauga ca este curios cati romani vor paria pe nationala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO