Business Internaţional

Americanilor le explodează datoria publică în faţă

Americanilor le explodează datoria publică în faţă

Autor: Bogdan Cojocaru

11.05.2011, 23:35 2780

Statele Unite ar putea intra în încapacitate de plată în câtevazile pen­tru că pe 16 mai va fi atinsă limita maximă deîn­da­torare a guvernului, moment din care autorităţile nu vor maiavea voie să se împrumute, scrie agenţia Thomson Reuters. SUA auajuns în această situaţie din cauza neîn­ţelegerilor dintredemo­craţi şi re­pu­blicani pe tema buge­tu­lui şi a mo­dalităţilorde reducere a da­to­riilor.

Din acel moment, SUA ar putea intra în incapacitate de platăpână în când cele două tabere vor ajunge la un compromis, iar acestlucru este aşteptat să se întâmple cel mai de­vreme în iulie.Intrarea în incapa­citate de plată pentru o zi sau două din cauzaatingerii plafonului stabilit pentru datorii este denumită defaulttehnic. O astfel de situaţie ar avea efecte negative majore asuprasiste­mului financiar şi impact pe termen lung asupra finanţeloramericane, potrivit unei analize a cotidianului canadian FinancialPost.

Trezoreria SUA anticipează că guvernul va atinge pe 16 mailimita de 14.300 mld. dolari a dato­riei sta­bi­lită de Congres. Caprocent din PIB, nivelul datoriei SUA este es­ti­mat la 90% dinPIB, compa­ra­tiv cu 120% la sfârşitul celui de-Al Doilea Răz­boiMon­dial. Pentru a preîntâm­pina de­faul­tul, secre­tarulTrezo­reriei SUA Timothy Geithner pre­gă­teşte mă­suri speciale definanţare pen­tru a îm­pinge data la care este atinsă li­mita dinmai până la începutul lui august.

Limita datoriei stabileşte su­mele pe care Congresul le poateîm­prumuta. Când SUA ating acest plafon, nu va mai putea împrumutafonduri noi. Concret, limita datoriei reprezintă limitacheltuielilor pe care Congresul le-a autorizat la adoptareabugetului.

Fără capacitatea de a strâge fon­duri noi, Congresul va trebuiori să reducă din cheltuieli, ori să majoreze taxele. Niciunadintre aceste opţiuni nu este atrăgătoare într-o economie slăbită,se arată într-o analiză a USA Today. Reducerile de cheltuieli artrebui să fie atât de mari încât vor afecta, printre altele,plăţile către armată sau sistemul de securitate socială.

În cel mai grav scenariu, SUA nu vor putea plăti celor caredeţin titluri de stat, de 9.600 de miliarde de dolari, grup careinclude nu numai investitori străini, ci şi fonduri mutuale,fonduri de pensii sau cetăţeni.

Acest scenariu "ar fi oribil. Ar reprezenta o uriaşă pată peonoarea americanilor", a afirmat Jonathan Lemco, analist al firmeide investiţii Vanguard.

Neplata unor datorii chiar şi pentru o perioadă scurtă de timpva afecta statutul SUA de partener de afa­ceri de încredere şiimplicit accesul la fonduri, ducând la majo­rarea dobânzilor latitlurile de stat.

Bonitatea fără pată a SUA permite dolarului să fie moneda derezervă valutară a lumii, adică mone­da în care se fac majoritateatranzacţiilor internaţionale.

Dacă SUA vor fi nevoite să plă­teas­că pentru materii prime înaltă valută decât dolarul, va trebui să se con­frunte cu povarafluctuaţiei preţu­rilor, dar şi a cursurilor de schimb valutar.

Autorităţile americane ar putea fi nevoite, de asemenea, sămajo­re­ze ratele dobânzilor, ceea ce ar împiedica relansareaeconomiei, zdrobind industria imobiliară, deja slabă, şi crescândcosturile afacerilor pentru companii.

O analiză a băncii JP Morgan arată, de asemenea, că oriceîntâr­ziere a plăţilor din partea Trezo­re­riei va avea cusiguranţă un impact sistemic major, cu efecte negative de duratăasupra situaţiei financiare a Trezoreriei sau economiei.Princi­pa­la ameninţare a unui default al SUA ar fi însă retragereamasivă de capital de pe pieţe de genul celei care a urmatprăbuşirii Lehman Brothers.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO