Business Internaţional

Ambasadorul Braziliei: Viitorul economiei braziliene arată bine pe termen lung deoarece partea cea mai grea a crizei din Europa şi din SUA a trecut

Ambasadorul Braziliei la Bucureşti, Excelenţa Sa Raymundo Santos Rocha Magno

Ambasadorul Braziliei la Bucureşti, Excelenţa Sa Raymundo Santos Rocha Magno

Autor: Daniela Stoican

04.07.2014, 00:06 388

Cum a reuşit economia Braziliei să crească atât de rapid în ultimii douăzeci de ani şi de ce a încetinit creşterea economică în ultimii ani?  Cum vă aşteptaţi să meargă economia în viitor?

Creşterea economică a Braziliei din ultimul deceniu este rezultatul unor reforme economice şi politice întreprinse în deceniul anterior. În 1994 Brazilia a lansat o serie de măsuri economice liberale care i-au permis să controleze rata mare a inflaţiei. Printre aceste măsuri se numără introducerea unei monede noi (realul – n.red.) şi privatizarea companiilor de stat. Aceste politici macroeconomice au fost continuate de guvernele ce au urmat şi au dus la stabilizarea economiei naţionale. În această perioadă creşterea economică a Chinei, SUA şi a Europei au contribuit de asemenea la succesul economiei braziliene, care a reuşit să aducă în câmpul muncii milioane de oameni din pătura săracă, ceea ce le-a permis să consume mai mult. Procesul de creştere economică a încetinit după criza financiară mondială din 2007 şi după criza datoriilor suverane din Europa ce a urmat. Dar economia Braziliei nu a fost afectată în mod sever de aceste evenimente, iar perspectivele de viitor sunt promiţătoare. În continuare mii de brazilieni se alătură clasei de mijloc în fiecare an, rata şomajului este sub control, la fel şi inflaţia. Principala provocare pentru economie în următorii ani este să construiască şi să se îmbunătăţească infrastructura şi serviciile necesare pentru a răspunde nevoilor acestor cetăţeni.
 

Care sunt punctele forte şi care sunt vulnerabilităţile economiei braziliene?

Resursele naturale abundente au fost dintotdeauna unul din principalele noastre puncte forte. Brazilia este în prezent un exportator important de cereale, carne şi fructe. Dar producţia de masă a acestor produse este posibilă doar pentru că există un nivel bun de mecanizare şi diversificare industrială. Industria braziliană are o prezenţă solidă în sectoare precum extracţia petrolieră, producţia de avioane, în minerit şi construcţii. Toţi producătorii importanţi de automobile au câte o fabrică de producţie în Brazilia, iar fluxul de investiţii străine directe din ţara noastră este unul dintre cele mai ridicate din lume. Vulnerabilăţile noastre din prezent ţin de birocraţie şi de infrastructură care nu s-au dezvoltat la fel de repede ca economia, cum ar fi reţeaua de transport şi sectorul energetic. Aceste probleme au fost identificate şi sunt în curs de rezolvare.
 

Care sunt principalele sectoare care susţin creşterea economiei Braziliei?

Exportul de materii prime a jucat mereu un rol foarte important în economia Braziliei. Ţara a devenit un exportator major al unor produse precum cafeaua, portocalele, soia, oţelul şi carnea de vită. Mai mult, în prezent industria şi sectorul serviciilor reprezintă cea mai mare parte a economiei braziliene. Automobilele, echipamentele electrice, etanolul şi textilele sunt printre cele mai productive sectoare ale industriei noastre. Mai recent turismul a devenit o sursă foarte importantă de venit pentru multe regiuni. Deoarece este o ţară întinsă, cu mai multe clime, Brazilia are multe ecosisteme diferite bine conservate şi care devin din ce în ce mai accesibile turiştilor din toată lumea. Ne aşteptăm ca acest sector să devină şi mai important în următorii ani, după Cupa Mondială şi Jocurile Olimpice din 2016.
 

Ce părere au brazilienii despre economia ţării în prezent şi viitor?

Luna aceasta Brazilia sărbătoreşte 20 de ani de la adoptarea noii monede şi de la debutul reformelor economice care au învins hiperinflaţia în ţara noastră. Milioane de brazilieni au beneficiat de o economie stabilă şi în creştere. Chiar dacă ritmul creşterii economice a scăzut în ultimii ani, viitorul cu siguranţă arată mai bine pe termen lung dacă ţinem cont că partea cea mai grea a crizei din Europa şi din SUA a trecut deja. În Brazilia rata şomajului este în prezent la nivelul cel mai scăzut din ultimii 15 ani, iar puterea de cumpărare din prezent a brazilienilor este cea mai mare din istorie. Există în continuare foarte mult loc pentru creşterea economică odată ce guvernul va depăşi problemele de infrastructură menţionate.
 

Ambasadorul a mai vorbit despre sport în general, despre Cupa Mondială şi despre Jocurile Olimpice , pe care Brazilia le va organiza peste doi ani
 

Cât contează avuţia unei echipe şi cât talentul în câştigarea unui CM?

În sport trebuie să investeşti atât timp cât şi bani pentru a avea succes. Sub acest aspect, sportul nu este foarte diferit de producţa unui bun. Cu cât investeşti mai mult în sport, cu atât obţii sportivi de calitate mai bună. Iar talentul este cealaltă jumătate a ecuaţiei. Este ingredientul natural care sporeşte calitatea sportivilor peste standardul mediu. La CM, combinaţia potrivită de investiţii şi talent va oferi oricărei echipe şanse mai mari de succes.
 

Cine vă aşteptaţi să câştige Cupa Mondială?

Brazilia este evident una dintre favorite. Echipa joacă acasă şi acest lucru îi oferă avantajul de a avea un număr mare de suporteri. Dar naţionala Braziliei va avea nevoie de mai mult decât de susţinerea brazilienilor pentru a deveni campioană. Va trebui să ia fiecare meci foarte în serios.
 

În ce stadiu sunt pregătirile pentru Jocurile Olimpice din 2016?

Oraşul Rio de Janeiro, unde va avea loc Olimpiada, a găzduit deja Jocurile Panamericane în 2007, Jocurile Mondiale Militare în 2011 şi Cupa Mondială anul acesta. Prin urmare cea mai mare parte a infrastructurii necesare pentru Jocurile Olimpice din 2016 este deja creată. Doar 27% din locaţiile unde vor avea loc competiţiile va trebui să fie construite. Autorităţile din Rio de Janeiro sunt conştiente de problemele ridicate de găzduirea Cupei Mondiale şi a Olimpiadei la doar doi ani distanţă, dar fac progrese, iar Olimpiada va fi livrată, la fel cum s-a întâmplat cu Cupa Mondială.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO