Business Internaţional

Alimentele nu se vor ieftini prea mult in urmatorul deceniu

02.06.2008, 19:36 15

Preturile alimentelor la nivel global vor ajunge in urmatorii ani sub nivelul actual insa vor ramane peste nivelul mediu al ultimului deceniu, conform unui raport emis de OCDE si ONU.
Cele mai sarace natiuni ale lumii sunt si cele mai vulnerabile - in special populatia saraca a tarilor importatoare - si vor avea nevoie de ajutor umanitar in lupta cu foametea si subnutritia, conform unui raport al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) si Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura.
Scumpirea petrolului, schimbarile de dieta, urbanizarea, cresterea populatiei, politicile comerciale defectuoase, conditiile climaterice extreme, cresterea productiei de combustibil alternativ si speculatiile, toate acestea au dus la cresterea preturilor alimentelor in intreaga lume, declansand proteste din Africa pana in Asia si alimentand temerile conform carora milioane de oameni vor muri de foame.
"Tarile sarace au o mare nevoie de crestere si dezvoltare si de asistenta in ce priveste majorarea rezervelor agricole", se mentioneaza in raport.
Raportul este facut pe marginea unor estimari privind evolutia cerealelor, semintelor pentru ulei, zaharului, carnii, laptelui si produselor lactate in perioada 2008 - 2017. El reflecta agricultura si politicile comerciale in vigoare la inceputul anului 2008 si include cresterea pietei de combustibili alternativi, mai exact bioetanol si biodiesel.
In ciuda cresterii preturilor, ele au ramas "remarcabil de stabile" la nivel general, sugerand ca inflatia din cursul urmatoarei decade "se va mentine la un nivel scazut", conform raportului.
Comparativ cu deceniul trecut, raportul afirma ca preturile medii in perioada 2008 - 2017 vor creste cu 20% la produsele din carne de vita si de porc, cu aproximativ 30% la zahar, cu de la 40% pana la 60% la grau, porumb si lapte praf, cu peste 60% la unt si seminte pentru ulei si cu peste 80% la ulei vegetal.
Pe langa investitiile in agricultura, raportul recomanda ajutorarea natiunilor sarace pentru ca acestea sa-si diversifice economia si sa isi imbunatateasca sistemele administrativ si de guvernamant. Analiza sugereaza ca "beneficiile productiei de combustibili alternativi pentru domeniile energiei, securitatii, al economiei si mediului sunt cel putin modeste, si uneori chiar negative", cerand "o abordare alternativa".
Tarile emergente precum India si China vor domina productia si consumul pentru majoritatea bunurilor pana in anul 2017, mentioneaza raportul, care estimeaza o apreciere a dolarului in fata altor monede puternice, lucru care va constitui o motivare pentru cresterea productiei interne in tarile afectate de aceasta modificare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO