Business Internaţional

Agentia Moody's retrogradeaza Japonia

11.09.2000, 00:00 14



Agentia internationala de rating Moody's a coborat vineri calificativul acordat Japoniei pentru datoria de stat, pentru a doua oara in ultimii doi ani, decizie interpretata de analisti ca un indiciu al faptului ca guvernul ar trebui sa puna capat politicii de cheltuieli publice excesive, informeaza Reuters.

Anuntand deprecierea ratingului pentru datoria Japoniei in moneda nationala de la Aa1 la Aa2, Moody's a mai spus ca o noua scadere a calificativului este posibila in unu pana la trei ani.

Agentia de rating rivala Standard&Poor's (S&P) a afirmat insa ca acordarea calificativului AAA se justifica prin pozitia detinuta de Japonia - creditorul cel mai bogat din lume- si prin faptul ca economia sa este foarte diversificata si aduce venituri ridicate.

Aceasta situatie se poate schimba insa daca ritmul reformelor economice incetineste si daca expansiunea economica se dovedeste nesustenabila, se mai arata in comunicatul S&P.

Drept consecinta a anuntului facut de Moody's, yenul a scazut, vineri, in raport cu dolarul si cu euro.

Moneda americana a crescut vineri cu aproape cu un yen peste minimul din ultimele doua luni, atins in urma cu o zi, la 104,75 yeni/dolar, imediat dupa publicarea comunicatului Moody's.

"Retrogradarea Japoniei nu este o surpriza, insa a afectat cursul monedei nationale", a apreciat Audrey-Childe Freeman, economist la CIBC World Markets.

Prin reducerea ratingului de catre Moody's, calificativele Japoniei se situeaza acum printre cele mai slab cotate in randul G7, numai Italia fiind situata in urma Japoniei.

Moody's a invocat deficitul public imens al Japoniei, desi analistii au pareri impartite daca tara se confrunta realmente cu o criza fiscala sau daca este vorba numai despre o abordare graduala a problemei datoriilor, a carei rezolvare este corelata cu realizarea unei cresteri economice durabile.

Datoria sectorului public nipon este estimata sa atinga 130% din PIB in luna martie 2001, cand ia sfarsit anul fiscal curent - imensa fata de restul tarilor industrializate.

Problema este complicata de o populatie in plin proces de imbatranire, in care sistemul de pensii si de asistenta medicala costa din ce in ce mai mult, precum si de lipsa unei cresteri economice suficient de solide pentru a permite reducerea rapida a datoriei, afirma Moody's.

Pe de alta parte, un oficial nipon din Ministerul Finantelor a comentat joi ca yenul a crescut prea rapid in ultima perioada in raport cu euro si ca s-ar impune o interventie a autoritatilor pentru a contracara aceasta evolutie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO