Business Internaţional

Afacerea Ghosn: Oficialii Mitsubishi sunt convinşi că alianţa Nissan Renault va supravieţui; apar noi acuzaţii

Afacerea Ghosn: Oficialii Mitsubishi sunt convinşi că...

Autor: Catalina Apostoiu

28.11.2018, 00:05 600

Un senior executive de la Mitsubishi Motors a declarat că alianţa companiei cu Nissan şi Renault poate supravieţui schimbărilor dramatice de management suferite, la o zi după ce compania l-a demis pe Carlos Ghosn din poziţia de preşedinte invocând nereguli financiare, scrie Reuters.

Viitorul alianţei cu o vechime de 19 ani făurite de Ghosn, unul dintre cele mai mari grupuri auto din lume, a fost pus sub semnul întrebării după arestarea şi demiterea lui Ghosn din poziţia de preşedinte al Nissan şi Mitsubishi.

Oficialii alianţei urmează să se reunească în Amsterdam către sfârşitul acestei săptămâni. CEO-ul Mitsubishi Osamu Masuko a anunţat că va participa la reuniune printr-o conferinţă video, în timp ce CEO-ul Nissan Hiroto Saikawa, care rămâne în Japonia, nu a decis dacă va participa.

Un subiect major va fi dacă şi cum ar putea evolua structura alianţei în condiţiile în care Ghosn, sub presiunea guvernului francez, căuta o legătură mai profundă între companii, inclusiv o fuziune completă între Renault şi Nissan, în pofida rezervelor exprimate de Nissan.

Vicepreşedintele Mitsubishi Mitsuhiko Yamashita a declarat de asemenea că indiferent de ce formă va lua alianţa, cele trei companii se vor folosi de legăturile dintre ele pentru dezvoltarea de noi tehnologii.

Acesta a declarat că alianţa va trebui să decidă cine va lua hotărârile şi cum, în lipsa lui Ghosn, dar că este încrezător că parteneriatul este suficient de solid pentru a face faţă acestei provocări.

Noi acuzaţii sunt formulate împotriva fostului preşedinte al alianţei, Carlos Ghosn. Potrivit presei japoneze, acesta ar fi transferat pierderile legate de investiţiile proprii suferite în timpul crizei financiare către Nissan pentru a evita pierderi de milioane de dolari.

Citând mai multe surse, ziarul japonez Asahi Shimbun a scris că în momentul în care banca lui Ghosn a cerut mai multe garanţii din partea executivului, acesta a transferat drepturile asupra tranzacţiilor cu derivate către Nissan. Pierderile înregistrate de Nissan s-au ridicat la 1,7 miliarde de yeni (15 milioane de dolari).

Comisia de supraveghere a sectorului financiar din Japonia (SESC) a descoperit acest caz în timpul unei inspecţii de rutină, potrivit publicaţiei japoneze.

Nissan a refuzat să comenteze cu privire la articolul respective, iar un purtător de cuvânt al SESC a declarat că autoritatea nu comentează cu privire la cazuri individuale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO