Business Internaţional

Adelson de la Las Vegas Sands vrea sa devina cel mai bogat om din Statele Unite

09.10.2006, 13:09 49

Sheldon Adelson, care potrivit revistei Forbes este al treilea cel mai bogat american, a pus ochii pe locul cu numarul 1.
Adelson, care controleaza 69% din operatorul de cazinouri Las Vegas Sands, a ajuns sa detina o avere evaluata la 20,5 miliarde de dolari (16,1 mld. euro). El sustine ca nu va mai dura mult pana cand va fi incheiata perioada de 13 ani de dominatie a fondatorului Microsoft, Bill Gates, scrie International Herald Tribune.
"Mi-am propus acest scop si consider ca este un lucru realizabil", a spus Adelson in cadrul unui interviu realizat la Venetian Resort Hotel Casino, proprietatea din Las Vegas cu capacitatea de cazare de 4.000 de camere pe care o detine. "Eu deja stiu cand urmeaza sa ocup locul doi si respectiv sa ajung pe unu."
Afaceristul in varsta de 73 de ani trebuie sa il depaseasca in primul rand pe Warren Buffett, locul secund din top, cu o avere de 46 de miliarde de dolari (36,2 mld. euro), abia dupa care se poate gandi sa il intreaca pe Gates si averea lui de 53 de miliarde de dolari (41,7 mld. euro).
Adelson ar putea sa isi multiplice averea doar prin intermediul unor investitii in regiunea Macao, unica provincie din China unde sunt permise jocurile de noroc.
Cazinoul The Sands Macao a intrecut deja in materie de venituri cazinoul Venetian din Las Vegas, in 2007 urmand sa se fie inaugurat Venetian Macao, un complex hotelier de 20.000 de camere pe o suprafata comerciala de 276.000 mp. In luna mai Las Vegas Sands si-a asigurat dreptul de a construi si opera primul cazinou din Singapore.
"Suntem intr-o afacere care nu va expira niciodata", a spus Adelson. "Gamblingul este a doua cea mai veche afacere care a existat vreodata. Am castigat in Macao, am castigat in Singapore si suntem unicii care au acumulat cativa ani de experienta pe piata asiatica. Pana acum nu a existat niciun cazinou de anvergura in Asia, iar atunci cand va fi inaugurat Venetian Macao noi vom fi primii."
Adelson a desfiintat zvonurile potrivit carora chinezii nu vor agrea stilul complexurilor hoteliere din Las Vegas si varietatea de servicii pe care le pot oferi. El a spus ca exista milioane de potentiali turisti din Japonia, Coreea, cat si tarile din Asia de Sud care vor dori sa profite de oferta bogata de servicii dipsonibile.
Adelson, fiul unui taximetrist din Boston care a imigrat in SUA din Lituania, a observat pentru prima oara potentialul cazionurilor de a gazdui diverse evenimente pe timpul cand era la conducerea Comdex. Acest fapt l-a determinat sa cumpere Sands Hotel in anul 1989 pentru suma de 128 de milioane de dolari, impreuna cu care a primit o proprietate suficient de mare pentru constructia a inca unui complex hotelier. Cativa ani mai tarziu el a demolat hotelul The Sands pentru a construi in 1998 complexul Venetian, in valoare de 1,5 mld. dolari.
Compania Las Vegas Sands a fost listata incepand cu anul 2004, cand a strans din oferta publica initiala circa 690 de milioane de dolari.
Profitul companiei pentru al doilea trimestru a crescut cu 26% la 109,3 mil. dolari datorita activitatii cazinourilor din Las Vegas si Macao. Veniturile au crescut cu 30%, la 517 mil. dolari.
"Am facut afaceri in peste 50 de domenii", a spus Adelson. "De fiecare data am analizat afacerile prin prisma longevitatii lor si mi-am pus intodeauna intrebarea daca pot sa schimb ceva in acest sens."
In ciuda faptului ca nu este in cea mai buna conditie fizica, Adelson a spus ca va ramane la conducerea companiei inca o perioada buna de timp. El a spus ca echipa lui de management, in frunte cu presedintele si CEO-ul William Weidner, este pregatita sa il inlocuiasca in cazul in care va fi nevoie.
"De ce as avea nevoie de un plan de succesiune acum, cand sunt extrem de vioi?", a intrebat el. "Daca ar fi trebuit sa ma retrag, as fi pastrat intacta participatia familiei mele si as fi spus - "Nu vindeti"."
In timp ce actiunile filantropice ale lui Gates si Buffett au fost intens discutate in presa, Adelson la randul sau urmeaza sa initieze un program de finantare a cercetarilor medicale. Desi a refuzat sa dea mai multe detalii, Adelson a spus ca va "aloca miliarde pentru aceste actiuni umanitare".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO