Business Internaţional

Acuzaţiile în creştere i-ar putea aduce lui Donald Trump nominalizarea republicanilor la prezidenţialele din 2024, dar va putea fostul preşedinte profita de acestea în alegeri?

Acuzaţiile în creştere i-ar putea aduce lui Donald...

Autor: Catalina Apostoiu

03.08.2023, 00:06 100

Donald Trump a fost pus re­cent sub acuzare pentru amplele sale încercări de a anula alegerile din 2020, aceasta fiind pentru a treia oară în ultimele patru luni când împotriva fostului preşedinte american sunt for­mulate acuzaţii penale chiar în con­diţiile în care acesta s-a lansat în campania pentru alegerile preziden­ţia­le de anul viitor, notează Euractiv.

Donald Trump este acuzat de a fi conspirat pentru fraudarea SUA prin încercarea de a opri Congresul de la a certifica victoria democratului Joe Biden şi a priva alergătorii de dreptul la alegeri corecte.

Trump a lansat la acea vreme acu­zaţii de fraudă despre care ştia că nu sunt adevărate, a pus sub presiune oficiali de stat şi federali, inclusiv pe vicepreşedintele Mike Pence, pentru modificarea rezultatelor şi într-un fi­nal a incitat la un asalt violent asupra Capitoliului SUA în încercarea dis­perată de a submina democraţia ame­ricană şi de a rămâne la putere, acuză procurorii.

Într-o declaraţie a campaniei lui Trump se arată că acesta a urmat în­tot­deauna legea, iar acuzaţiile sunt catalogate drept o „persecuţie“ ce aduce aminte de Germania nazistă. Cea mai serioasă acuzaţie lansată îm­potriva lui Trump are asociată o pe­deapsă maximă de 20 de ani în închisoare.

Trump devenise deja primul fost preşedinte american împotriva căru­ia au fost lansate acuzaţii penale. A­ces­ta a susţinut că toate cazurile lan­sate împotriva sa fac parte dintr-o vâ­nătoare de vrăjitoare motivată politic ce are drept obiectiv preîntâmpina­rea revenirii sale la putere.

Trump a dat dovadă de o capaci­ta­te de a supravieţui problemelor de ordin juridic, controverselor politice şi celor legate de propriul compor­ta­ment care ar copleşi alţi politicieni. Mulţi re­publicani s-au strâns în jurul aces­tuia în trecut, dar şi acum, în urma ultimelor acuzaţii.

Acestea i-ar putea asigura fostu­lui preşedinte nominalizarea republi­ca­nilor la alegerile prezidenţiale din 2024, susţin analiştii şi strategii, potrivit Reuters.

Sondajele de opinie arată că sus­ţinerea republicanilor pentru Trump este în creştere puternică de la emi­te­rea primelor acuzaţii în martie. Trump este de departe candidatul preferat.

Acesta a făcut din acuzaţii un element central al platformei sale de campanie, înfăţişându-se drept ţinta unui sistem de justiţie părtinitor.

Strategii spun că deşi acuzaţiile l-ar putea ajuta pe fostul preşedinte american să câştige susţinere în ca­drul bazei sale şi să câştige nomi­nali­zarea republicană, capacitatea acestuia de a profita de ele ar putea fi mai limitată în cadrul alegerilor generale de anul viitor, când acesta va trebui să câştige de partea sa republicanii moderaţi mai sceptici şi independenţii.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO