Acuzaţiile în creştere i-ar putea aduce lui Donald Trump nominalizarea republicanilor la prezidenţialele din 2024, dar va putea fostul preşedinte profita de acestea în alegeri?

Autor: Catalina Apostoiu 03.08.2023

Donald Trump a fost pus re­cent sub acuzare pentru amplele sale încercări de a anula alegerile din 2020, aceasta fiind pentru a treia oară în ultimele patru luni când împotriva fostului preşedinte american sunt for­mulate acuzaţii penale chiar în con­diţiile în care acesta s-a lansat în campania pentru alegerile preziden­ţia­le de anul viitor, notează Euractiv.

Donald Trump este acuzat de a fi conspirat pentru fraudarea SUA prin încercarea de a opri Congresul de la a certifica victoria democratului Joe Biden şi a priva alergătorii de dreptul la alegeri corecte.

Trump a lansat la acea vreme acu­zaţii de fraudă despre care ştia că nu sunt adevărate, a pus sub presiune oficiali de stat şi federali, inclusiv pe vicepreşedintele Mike Pence, pentru modificarea rezultatelor şi într-un fi­nal a incitat la un asalt violent asupra Capitoliului SUA în încercarea dis­perată de a submina democraţia ame­ricană şi de a rămâne la putere, acuză procurorii.

Într-o declaraţie a campaniei lui Trump se arată că acesta a urmat în­tot­deauna legea, iar acuzaţiile sunt catalogate drept o „persecuţie“ ce aduce aminte de Germania nazistă. Cea mai serioasă acuzaţie lansată îm­potriva lui Trump are asociată o pe­deapsă maximă de 20 de ani în închisoare.

Trump devenise deja primul fost preşedinte american împotriva căru­ia au fost lansate acuzaţii penale. A­ces­ta a susţinut că toate cazurile lan­sate împotriva sa fac parte dintr-o vâ­nătoare de vrăjitoare motivată politic ce are drept obiectiv preîntâmpina­rea revenirii sale la putere.

Trump a dat dovadă de o capaci­ta­te de a supravieţui problemelor de ordin juridic, controverselor politice şi celor legate de propriul compor­ta­ment care ar copleşi alţi politicieni. Mulţi re­publicani s-au strâns în jurul aces­tuia în trecut, dar şi acum, în urma ultimelor acuzaţii.

Acestea i-ar putea asigura fostu­lui preşedinte nominalizarea republi­ca­nilor la alegerile prezidenţiale din 2024, susţin analiştii şi strategii, potrivit Reuters.

Sondajele de opinie arată că sus­ţinerea republicanilor pentru Trump este în creştere puternică de la emi­te­rea primelor acuzaţii în martie. Trump este de departe candidatul preferat.

Acesta a făcut din acuzaţii un element central al platformei sale de campanie, înfăţişându-se drept ţinta unui sistem de justiţie părtinitor.

Strategii spun că deşi acuzaţiile l-ar putea ajuta pe fostul preşedinte american să câştige susţinere în ca­drul bazei sale şi să câştige nomi­nali­zarea republicană, capacitatea acestuia de a profita de ele ar putea fi mai limitată în cadrul alegerilor generale de anul viitor, când acesta va trebui să câştige de partea sa republicanii moderaţi mai sceptici şi independenţii.