Business Internaţional

Actiunile ungare: ieftine, dar riscante

26.03.2007, 23:11 11

Piata ungara de actiuni se afla in urma majoritatii pietelor de pe plan global in acest an, in contextul in care masurile de austeritate luate de guvern incetinesc ritmul de crestere al economiei si protestatarii antiguvern isi continua demonstratiile in Budapesta, scrie Budapest Business Journal.
In Ungaria, raportul pret-castiguri al unei actiuni a avut o medie de 11,4% in ultimii cinci ani. Forintul a avansat pana la o valoare record in raport cu euro pe 19 martie, indicand redresarea increderii in primul-ministru Ferenc Gyurcsany. El a redus cheltuielile si a majorat taxele pentru a taia din cel mai mare deficit din UE in speranta ca Ungaria va intruni conditiile legate de aderarea la moneda unica europeana. "Pietele privesc cu mai multa incredere angajamentul primului-ministru legat de implementarea unor reforme fiscale decat in trecut", arata Andrew Howell, strateg pe piete emergente in cadrul Citigroup din New York.
Citigroup recomanda investitorilor in piete emergente din Europa, Orientul Mijlociu si Africa sa-si plaseze 4,7% din active in Ungaria. Indicele ungar BUX va avansa cu 15% pana la 20% pana la sfarsitul acestui an fata de pretul actual, a declarat Howell.
Howell recomanda achizitia de actiuni ale OTP Bank, cea mai mare banca din Ungaria, si Magyar Telejom, fostul monopol din sectorul telefoniei.
Totusi, unii investitori spun ca este prea devreme pentru a se declara increzatori in evolutia acestor actiuni, avand in vedere faptul ca instabilitatea politica va afecta economia.
De asemenea, ratele dobanzii ar putea fi majorate in scopul mentinerii sub control a inflatiei, care a atins cea mai ridicata valoare din ultimii sase ani in luna februarie. Zoltan Koch, din cadrul Raiffeisen Bank, spune ca inflatia ramane un risc.
"Nu cred ca acesta este momentul potrivit pentru a achizitiona actiuni ungare", spune Dimitri Chatzoudis, din cadrul ABN Amro. "Trebuie sa existe indicii mai solide ca nu mai exista riscuri macroeconomice."
Valoarea actiunilor a fost impinsa in jos si de masurile de austeritate. Indicele BUX a scazut cu 6,7% in acest an, al doilea declin ca amploare din Europa. Indicele inregistrase o triplare in ultimii cinci ani, numarandu-se printre indicii cu cele mai bune performante din lume cu un an in urma.
Actiunile Gedeon Richter, cea mai mare companie de produse farmaceutice a Ungariei, au inregistrat o scadere de 16% in acest an, castigurile companiei fiind afectate de reducerea cheltuielilor pe sanatate si de aprecierea forintului. Magyar Telekom s-a confruntat cu o scadere de 10% a valorii actiunilor, in timp ce actiunile OTP au pierdut 4,9%.
Primul-ministru ungar a aplicat majorari ale taxei pe vanzari, a redus subventiile pentru facturile la utilitati si cheltuielile pe proiectele de infrastructura. Pe 10 octombrie, Uniunea Europeana a amenintat ca-si va reduce fondurile destinate Ungariei daca aceasta nu-si va readuce bugetul sub control. Anul trecut, deficitul a reprezentat 9,6% din PIB, cel mai mare din UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO