Business Internaţional

Actionarii LSE resping din nou oferta NASDAQ

12.02.2007, 18:44 9

Oferta ostila in valoare de 2,7 miliarde de lire sterline (5,3 miliarde de dolari) depusa de NASDAQ pentru London Stock Exchange (LSE) a esuat pentru a doua oara in decurs de aproape un an, fiind respinsa de catre majoritatea actionarilor companiei engleze, scrie Bloomberg.
Actionari detinand 0,41% din actiunile bursei londoneze au fost de acord sa-si vanda actiunile catre NASDAQ la pretul oferit de 1.243 de pence pe actiune, a anuntat bursa americana. Astfel, participatia NASDAQ in cadrul LSE se ridica la 29,16%, departe de procentul de 50% de care NASDAQ are nevoie pentru a prelua controlul asupra celei mai mari piete de actiuni a Europei.
"Suntem in mod firesc dezamagiti de rezultat. Vom continua sa urmarim alte oportunitati pentru a ne consolida actuala pozitie de cea mai mare bursa electronica de actiuni", a declarat Robert Greifeld, CEO al NASDAQ.
Greifeld a incercat fara succes sa demareze discutiile cu LSE cu privire la crearea primei bursei transatlantice. Rivala mai mare a NASDAQ, New York Stock Exchange (NYSE), a reusit sa achizitioneze Euronext cu sediul la Paris, in schimbul a 13,3 miliarde de dolari, tranzactia urmand a fi incheiata pana in aprilie.
Pe plan global au fost anuntate propuneri de fuziuni intre burse in valoare de aproape 50 de miliarde de dolari, conform datelor Bloomberg, pietele incercand sa faca fata cererii de operatiuni de tranzactionare cu costuri reduse.
CEO-ul bursei londoneze, Clara Furse, care din 2004 a mai respins trei alte oferte in afara de cea depusa de NASDAQ, a declarat ca LSE isi poate pastra independenta in contextul unei cresteri a volumului de tranzactii.
NASDAQ ar putea decide fie sa-si mentina participatia in cadrul LSE pana va putea lansa o noua oferta in decurs de un an, fie sa incerce sa-si vanda participatia pentru a-si impulsiona profitul, arata Richard Repetto, analist in cadrul Sandler O'Neill & Partners.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO