Business Internaţional

Acord istoric ruso-american: Exxon şi Rosneft sapă după petrol în zona arctică a Rusiei

Acord istoric ruso-american: Exxon Mobil şi Rosneft sapă după petrol în zona arctică a Rusiei

Autor: Vlad Popescu - Mediafax

31.08.2011, 11:05 657

Exxon Mobil şi Rosneft vor extrage petrol şi gaze offshore din zona arctică a Rusiei, în baza unui acord care reprezintă cea mai mare tranzacţie de business dintre SUA şi Rusia de când preşedintele Barack Obama a început să insiste pe îmbunătăţirea relaţiilor dintre cele două ţări.

Acordul încheiat marţi oferă companiei ruse de stat Rosneft opţiunea de a investi în Golful Mexic şi Texas, transmite Reuters.

Rosneft a încheiat la începutul acestui an un acord similar cu grupul britanic BP pentru a dezvolta aceleaşi teritorii din zona artică, blocat însă în luna mai de miliardarii ruşi implicaţi în joint-venture-ul TNK-BP.

Exxon, cea mai mare companie petrolieră americană, a câştigat astfel acces la rezerve substanţiale de petrol în Rusia, cel mai mare producător de ţiţei din lume.

Rosneft, pe de altă parte, a obţinut sprijinul uneia dintre puţinele companii capabile să extragă petrol şi gaze în condiţiile dure din zona arctică.

Rusia s-a arătat în ultimul an mult mai dispusă să atragă parteneri străini, deşi unele acorduri au eşuat.

Un acord între Rosneft şi Chevron privind o investiţie de un miliard de dolari într-un proiect estimat la 32 miliarde de dolari în Marea Neagră s-a destrămat cu numai o lună în urmă.

Analiştii consideră că înţelegerea a căzut din cauza divergenţelor dintre cele două companii privind alegerea contractorului, domiciliul companiei joint venture şi jurisdicţia în care se vor arbitra eventualele dispute.

Cu toate acestea, Chevron a fost de asemenea considerat de Rosneft un potenţial partener pentru proiectul din zona arctică, ca şi Royal Dutch Shell.

Premierul rus, Vladimir Putin, a participat marţi la semnarea acordului dintre Exxon Mobil şi Rosneft, la Soci. Înţelegerea a fost semnată de directorul general al Exxon, Rex Tillerson, şi vicepremierul rus Igor Sechin.

Exxon şi Rosneft au convenit să investească 3,2 miliarde de dolari în dezvoltarea a trei blocuri din Marea Kara şi un bloc din Marea Neagră.

Rosneft va deţine 66,7% din acţiunile joint venture-ului, iar Exxon va controla restul capitalului.

Compania americană notează că blocurile incluse în acord "sunt unele dintre cele mai promiţătoare şi mai puţin explorate zone offshore din lume, cu un potenţial ridicat pentru lichide şi gaze".

Analiştii consideră că acordul arată că "resetarea" relaţiilor bilaterale dorită de Obama reuşeşte să reducă riscul politic al companiilor americane care operează în Rusia.

Un oficial al administraţiei Obama a declarat că acordul reperzintă rezultatul cooperării reînnoite dintre SUA şi Rusia.

Rosneft estimează că blocurile din Marea Kara au rezerve recuperabile de 36 miliarde de barili şi resurse totale de 110 miliarde de barili echivalent petrol, de peste patru ori cât rezervele dovedite ale Exxon la nivel mondial.

Blocul din Marea Neagră este estimat la 9 miliarde de barili.

Primele lucrări de foraj ar trebui să înceapă în 2015, Exxon suportând majoritatea costurilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO