Business Internaţional

A doua mare privatizare a Rusiei: Kremlinul vinde bănci şi companii energetice

A doua mare privatizare a Rusiei: Kremlinul vinde bănci şi companii energetice

A doua mare privatizare a Rusiei: Kremlinul vinde bănci şi companii energetice. Foto AFP

Autor: Catalina Apostoiu

03.08.2011, 00:05 533

Rusia intenţionează să-şi accelereze pro­gramul de privatizare,urmărind vânzarea până în 2017 a participaţiilor deţinute în cadrulcelui de-al doilea mare creditor al ţării, VTB, companieipetroliere Rosneft şi grupului energetic InterRAO, scrie agenţia depresă Thomson Reuters.

Viceprim-ministrul rus Igor Şuvalov a înaintat preşedinteluiDmitri Med­ve­dev o nouă listă de companii ce urmează a fiprivatizate, potrivit unor surse guvernamentale.

Rusia doreşte să obţină 10 miliarde de dolari în acest an şi 15miliarde de dolari anul viitor din vânzarea partici­paţiilordeţinute în cadrul companiilor de stat. Potrivit listei depuse deŞuvalov, Rusia vizează vânzarea în întregime a participaţiei de75,5% deţinute de guvern în cadrul VTB, a participaţiei de 75,16%din cadrul Rosneft, cât şi a pachetului de 14,79% din acţiunileInterRAO.

Anterior, guvernul intenţionase să vândă 35,5% din VTB în2011-2013, după ce vânduse 10% în februarie.

Noul plan de privatizare vizează de asemenea vânzarea a 60% dinacţiunile celui mai mare producător de hidro­energie, RusHydro, câtşi privati­za­rea companiei miniere Alrosa, în ca­drul căreiaFederaţia Rusă deţine 50,9%. Iniţial, se avusese în vederevân­zarea unei participaţii de 50% plus o acţiune în cadrulRusHydro şi Alrosa până în 2013.

Compania de transport maritim Sovkomflot, aeroportul Şeremtievodin Moscova şi firma petrolieră Zaru­bejneft se află de asemenea pelista companiilor ce vor fi privatizate în întregime.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO