A doua mare privatizare a Rusiei: Kremlinul vinde bănci şi companii energetice

Autor: Catalina Apostoiu 03.08.2011

Rusia intenţionează să-şi accelereze pro­gramul de privatizare, urmărind vânzarea până în 2017 a participaţiilor deţinute în cadrul celui de-al doilea mare creditor al ţării, VTB, companiei petroliere Rosneft şi grupului energetic InterRAO, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.

Viceprim-ministrul rus Igor Şuvalov a înaintat preşedintelui Dmitri Med­ve­dev o nouă listă de companii ce urmează a fi privatizate, potrivit unor surse guvernamentale.

Rusia doreşte să obţină 10 miliarde de dolari în acest an şi 15 miliarde de dolari anul viitor din vânzarea partici­paţiilor deţinute în cadrul companiilor de stat. Potrivit listei depuse de Şuvalov, Rusia vizează vânzarea în întregime a participaţiei de 75,5% deţinute de guvern în cadrul VTB, a participaţiei de 75,16% din cadrul Rosneft, cât şi a pachetului de 14,79% din acţiunile InterRAO.

Anterior, guvernul intenţionase să vândă 35,5% din VTB în 2011-2013, după ce vânduse 10% în februarie.

Noul plan de privatizare vizează de asemenea vânzarea a 60% din acţiunile celui mai mare producător de hidro­energie, RusHydro, cât şi privati­za­rea companiei miniere Alrosa, în ca­drul căreia Federaţia Rusă deţine 50,9%. Iniţial, se avusese în vedere vân­zarea unei participaţii de 50% plus o acţiune în cadrul RusHydro şi Alrosa până în 2013.

Compania de transport maritim Sovkomflot, aeroportul Şeremtievo din Moscova şi firma petrolieră Zaru­bejneft se află de asemenea pe lista companiilor ce vor fi privatizate în întregime.