Business Internaţional

Achizitia de 35 de miliarde de dolari a diviziei asiatice a asiguratorului AIG a cazut

02.06.2010, 23:06 29

Unul dintre cele mai importante acorduri de pe piataasigurarilor de viata, intre American International Group (AIG) siPrudential din Marea Britanie, estimat la 35,5 mld. dolari (29,3mld. euro), care ar fi avut forta sa modifice harta industriei sitotodata ar fi returnat contribuabililor americani o parte dinbanii investiti, a cazut.

AIG a anuntat ca nu va accepta un pret de vanzare mai mic de35,5 mld. dolari pentru divizia de asigurari de viata din Asia(AIA), scrie Wall Street Journal.

Prudential a anuntat la randul sau ca se retrage din acestacord. Neintelegerile au aparut dupa ce actionarii Prudential,carora li s-a cerut ajutorul pentru a se finanta preluarea, nu aufost multumiti de pret si de alte aspecte ale achizitiei.

Prudential, care este independent de Prudential Financial dinStatele Unite, a facut o noua propunere AIG, cu un pret de 30,4mld. dolari. Asiguratorul controlat de guvernul de la Washingtons-a mentinut insa ferm pe pozitie si nu vrea sa renunte la termeniistabiliti initial.

"Din pacate, nu a fost posibil sa ajungem la un acord, de aceeaconsideram ca este in interesul actionarilor nostri sa nu meargamai departe", a spus Harvey McGrath, presedintele Prudential. "Nevom retrage din aceasta tranzactie."

Ultima oferta a Prudential consta in oferirea a 23 mld. dolaricash, iar restul sumei sub forma de actiuni si alte titluri,potrivit companiei. Acordul original stipula oferirea a 25 mld.dolari cash. Boardul de conducere al AIG a luat decizia de a nuaccepta un pret mai mic, si astfel situatia se intoarce la origini.Asiguratorul trebuie sa gaseasca o solutie pentru a solutionaproblema datoriei catre guvernul american. AIG a primit de la statajutoare in valoare de circa 180 mld. dolari.

Robert Benmosche, directorul executiv al AIG, a fost unul dintreputinii care au sustinut incheierea acordului, potrivit unor surseapropiate. El a spus ca incheierea tranzactiei ar fi o solutie mai"rapida si mai simpla" si ar permite AIG sa isi rezolve problemele,potrivit sursei. Aproape toti ceilalti directori au votatimpotriva.

Suspendarea acordului a ridicat semne de intrebare cu privire laviitorul Prudential si al directorului executiv al companiei,Tidjane Thiam. Originar din Coasta de Fildes, Thiam, 47 de ani, apreluat fraiele companiei in octombrie anul trecut si a trebuit sadepaseasca obstacol dupa obstacol pentru a incheia un acord careurma sa transforme asiguratorul britanic in varsta de 162 de ani.Un purtator de cuvant al Prudential a spus ca nu se pune problemaplecarii lui Thiam.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO