Business Hi-Tech

Teszari a pus gaj 2% din RCS&RDS pentru creditul de la ING

03.02.2010, 23:07 70

RCS&RDS, una dintre cele mai mari companii telecom dinregiune, a completat cu inca 2% din capitalul social listagarantiilor aduse pentru a garanta creditul obtinut de companie dela ING, potrivit unui act aditional semnat intre cele doua firme pe22 ianuarie 2010. Documentul este mentionat intr-o inscrierepublicata pe Arhiva electronica de garantii reale mobiliare.

Garantia este adusa de compania Cable Communications Systems(Olanda) care are aproape 90% din actiunile RCS&RDS. Potrivitunor date obtinute de ZF in 2007, oradeanul Zoltan Teszari esteunul dintre cei mai mari actionari ai societatii olandeze, omul deafaceri controland direct si indirect 43% din operatorul telecom.Teszari detine direct doar 2% din RCS&RDS, potrivit datelor dela Registrul Comertului.

RCS&RDS nu a oferit pana la inchiderea editiei detaliidespre actul aditional semnat cu ING pe 22 ianuarie.

Compania a luat in 2007 un credit record de 500 mil. dolari dela ING si Citi dupa ce operatiunea de listare la Bursa din Londra afost abandonata din cauza conditiilor nefavorabile de pe pietelebursiere.

Pentru a garanta acest credit, RCS&RDS a completat inultimii ani lista garantiilor aduse in fata ING, potrivit datelordisponibile pe Arhiva electronica de garantii reale mobiliare.

Astfel, ING are, printre altele, garantie de rang 2 pe 51% dinactiunile RCS, garantie de prim rang pe 2,4 din actiunile RCS plusgaj pe mai multe conturi ale companiei.

Actionarii RCS&RDS, cea mai mare companie telecom controlatade un roman, au discutat in 2009 in cadrul unei adunariextraordinare care a avut loc in ajunul Craciunului, lansarea uneiemisiuni de obligatiuni de 200 mil. dolari (140 mil. euro).Compania nu a oferit pana in prezent detalii despre rezultatuladunarii.

La nivel de grup, cifra de afaceri a RCS s-a ridicat la 700 mil.dolari in 2008, in crestere cu 40% fata de anul precedent, potrivitdatelor anuntate de reprezentantii companiei, cea mai mare parte aveniturilor fiind obtinute in Romania si Ungaria. RCS este numaruldoi pe piata TV din Ungaria si numarul unu pe cablu TV, satelit siinternet in Romania. Compania ofera servicii telecom si in altetari din regiune si telefonie mobila in Spania - unde se afla lamunca o comunitate de aproximativ un milion de romani.

Cu ce garantii a venit RCS&RDS la ING

  • gaj de rang doi asupra mai multor conturi ale operatorului laING, pana la concurenta sumei de 35 mil. $
  • garantie reala mobiliara de prim rang asupra unui numar de 10,1milioane actiuni detinute de Cable Communications Systems (CCS) inRCS & RDS, reprezentand 2,4% din capitalul social al RCS
  • garantie reala mobiliara de rang doi asupra unui numar de 215,3milioane actiuni detinute de CCS in RCS & RDS, reprezentand 51%din capitalul social al RCS
  • garantie reala mobiliara asupra unui numar de 4,2 milioaneactiuni detinute de CCS in RCS& RDS, reprezentand 1% dincapitalul social al rcs
  • garantie reala mobiliara asupra tuturor sumelor obtinute deactionarii RCS in urma unei eventuale vanzari a actiunilor

Sursa: Arhiva electronica de garantii realemobiliare

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO