Business Hi-Tech

Statul cere RCS&RDS sa reduca tarifele pentru apelurile dinspre alte retele

Statul cere RCS&RDS sa reduca tarifele pentru apelurile dinspre alte retele

Dan Georgescu, presedintele ANRCTI: Decizia intentioneaza sa impuna RCS&RDS un set de obligatii legat de negocierea, conditiile si punerea in aplicare a acordurilor de interconectare cu alti operatori.

22.06.2007, 19:30 17

Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI) intentioneaza sa-i impuna companiei RCS&RDS, cel mai mare operator alternativ de pe piata locala de telefonie fixa, obligatia de a taxa cu maximum 1,14 eurocenti/minut (fara TVA) apelurile initiate din alte retele telecom care au ca destinatari clientii RCS&RDS.
Daca proiectul de decizie va intra in vigoare, principalele efectele ale acesteia vor fi reducerea veniturilor RCS&RDS din interconectare si reducerea tarifelor pentru apelurile catre abonatii RCS&RDS din alte retele mai mici de telefonie.
"Decizia intentioneaza sa impuna RCS&RDS un set de obligatii legat de negocierea, conditiile si punerea in aplicare a acordurilor de interconectare cu alti operatori. Tariful perceput de companie pentru vanzarea serviciului de interconectare propus de ANRCTI nu va putea depasi 1,15 eurocenti pe minut, fara TVA", a declarat presedintele ANRCTI, Dan Georgescu.
Compania RCS&RDS, al doilea jucator de pe piata de cablu TV si cel mai mare operator alternativ de pe piata telefoniei fixe (650.000 de abonati), a intrat pe piata telecom dupa incetarea monopolului Romtelecom, in data de 1 ianuarie 2003. Compania a crescut puternic pe piata telefoniei fixe, printr-o politica agresiva de preturi care include, in prezent, furnizarea gratuita (fara perceperea unei taxe lunare) a serviciului de telefonie fixa, ca bonus pentru abonamentul la cablul TV. Cel mai mare jucator de pe piata, confruntat insa cu o scadere puternica a numarului de abonati, este Romtelecom (3,4 mil. abonati), iar al treilea jucator major din piata este UPC Romania, cu aproape 100.000 de clienti pe telefonia fixa.
Pana acum niciunul din operatorii alternativi de telefonie fixa nu a avut tarifele reglementate de ANRCTI. Conform institutiei, decizia de a impune o serie de obligatii RCS&RDS este motivata si de dezvoltarea companiei pana la un nivel de la care poate avea un comportament discriminatoriu fata de operatorii mici.
ANRCTI a impus Romtelecom tarife de interconectare care variaza intre 0,56 si 1,29 eurocenti pe minut.
Conform ANRCTI, care nu a furnizat mai multe detalii, diferenta dintre cel mai mic si cel mai mare tarif de interconectare practicat de RCS&RDS in relatia cu alti operatori poate fi de pana la 240%.
"Din contractele de interconectare in vigoare incheiate intre S.C. RCS & RDS S.A. si alti operatori, rezulta ca, fata de cel mai mic tarif practicat de S.C. RCS & RDS S.A. pentru serviciul de interconectare in vederea terminarii la puncte fixe a apelurilor in propria retea, ceilalti operatori interconectati cu acesta platesc tarife mult mai mari, ale caror cuantumuri depasesc tariful minim cu procente care variaza intre 30% si 247%. Acest nivel neuniform al tarifelor practicate este determinat de lipsa puterii de negociere a celorlalti operatori fata de S.C. RCS & RDS S.A. si indica faptul ca acest furnizor practica in relatia cu unii operatori preturi excesive", afirma oficialii ANRCTI in expunerea de motive a proiectului de reglementare ce vizeaza RCS&RDS.
Tariful de interconectare pentru terminarea apelurilor in reteaua RCS&RDS este platit de fiecare operator al carui abonat efectueaza un apel catre un utilizator RCS&RDS si reprezinta baza de la care sunt calculate tarifele retail pentru apelurile din alte retele catre cea a RCS&RDS. Spre exemplu, daca RCS&RDS ar practica un tarif de 1 dolar/minut cu un alt operator mai mic, acesta ar fi obligat sa-si taxeze clientii cu cel putin 1 dolar pe minut pentru fiecare minut de apel catre un utilizator RCS&RDS, pentru a nu pierde bani.
Contactata de ZF, compania RCS&RDS nu a trimis pana la inchiderea editiei un punct de vedere legat de proiectul ANRCTI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO