Business Hi-Tech

Softiştii clujeni premiaţi de Google şi-au bugetat afaceri în creştere cu 20%

Autor: Laurentiu Cotu

17.02.2011, 23:53 78

Compania româno-germană iQuest, care activează în sectorulaplicaţiilor IT pentru mediul de business, mizează în acest an pe ocifră de afaceri de peste 13 mil. euro, în creştere cu 20% faţă deanul trecut.

Compania din Cluj a încheiat exerciţiul financiar din 2010 cuafaceri totale de 11 mil. euro. Potrivit conducerii iQuest, diviziade aplicaţii mobile va contribui cu peste 1 mil. euro în realizareacifrei de afaceri bugetate pentru acest an.

"Vânzările generate de aplicaţiile pentru mobile vor reprezentaîn 2011 aproximativ 10% din businessul iQuest, în creşteresemnificativă faţă de anul trecut. În prezent suntem implicaţi înproiecte pentru companii din domeniul auto, media sau retail", aspus pentru ZF Transilvania Cornel Brody, CEO iQuest.

Compania a lansat recent aplicaţii iPhone, iPad şi Androidpentru Banca Transilvania şi pentru constructorul automobilelorJaguar. Aplicaţia pentru Banca Transilvania permite vizualizarea deinformaţii cu privire la localizarea celei mai apropiate unităţi,cursul valutar sau cele mai noi ştiri despre bancă. Soluţiasoftware mai oferă posibilitatea de a folosi diverse instrumente,precum simulatorul de depozite sau de credite BT ori convertorulvalutar.

"Costul pentru dezvoltarea unei aplicaţii mobile variază de lacâteva mii de euro până la zeci de mii de euro, în funcţie decomplexitatea acesteia, iar dezvoltarea unui proiect complex poatedura câteva luni. În plus faţă de costurile iniţiale, pentrudezvoltarea unei aplicaţii pentru platforme mobile apar cheltuieliulterioare, care presupun mentenanţă, precum şi dezvoltarea deversiuni îmbunătăţite", a spus Brody.

Cea mai cunoscută aplicaţie realizată de iQuest, Trip Journal,este folosită în prezent de aproape 300.000 de utilizatori dinîntreaga lume şi a primit premiul din partea Google în cadrulconcursului mondial Android Developer Challenge.

Soluţiile iQuest pentru piaţa locală sunt: Enterprise ResourcePlanning, Business Intelligence, Customer Relationship Management,Management de documente şi colaborare,

E-commerce, virtualizarea infrastructurii IT şi soluţiipersonalizate. Compania este parteneră a Oracle, Microsoft,Metastorm şi ATG.

Clienţii iQuest sunt companii din domeniile telecomunicaţii,servicii financiare, logistică, producţie, comerţ, IT,farmaceutică, media, servicii poştale. Printre clienţii companieise numără HP, Vodafone, Lloyd's, Cora, Pinnacle, Hyperwave, Poştamaghiară, Libri, EMC, Qnamic, Ireland.com, Mega Image sau VirginAtlantic.

Compania are în prezent peste 330 de oameni în centrele dedezvoltare software de la Cluj-Napoca şi Braşov, intenţionând capână la finele anului să ajungă la 370 de angajaţi. iQuest caută săangajeze 40 de specialişti.

iQuest are sediul central în localitatea Frankfurt am Main dinGermania şi deţine două centre de dezvoltare software, înCluj-Napoca şi Braşov, şi birouri de consultanţă în Bucureşti,Budapesta, Paris şi Göteborg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO