Softiştii clujeni premiaţi de Google şi-au bugetat afaceri în creştere cu 20%

Autor: Laurentiu Cotu 17.02.2011

Compania româno-germană iQuest, care activează în sectorul aplicaţiilor IT pentru mediul de business, mizează în acest an pe o cifră de afaceri de peste 13 mil. euro, în creştere cu 20% faţă de anul trecut.

Compania din Cluj a încheiat exerciţiul financiar din 2010 cu afaceri totale de 11 mil. euro. Potrivit conducerii iQuest, divizia de aplicaţii mobile va contribui cu peste 1 mil. euro în realizarea cifrei de afaceri bugetate pentru acest an.

"Vânzările generate de aplicaţiile pentru mobile vor reprezenta în 2011 aproximativ 10% din businessul iQuest, în creştere semnificativă faţă de anul trecut. În prezent suntem implicaţi în proiecte pentru companii din domeniul auto, media sau retail", a spus pentru ZF Transilvania Cornel Brody, CEO iQuest.

Compania a lansat recent aplicaţii iPhone, iPad şi Android pentru Banca Transilvania şi pentru constructorul automobilelor Jaguar. Aplicaţia pentru Banca Transilvania permite vizualizarea de informaţii cu privire la localizarea celei mai apropiate unităţi, cursul valutar sau cele mai noi ştiri despre bancă. Soluţia software mai oferă posibilitatea de a folosi diverse instrumente, precum simulatorul de depozite sau de credite BT ori convertorul valutar.

"Costul pentru dezvoltarea unei aplicaţii mobile variază de la câteva mii de euro până la zeci de mii de euro, în funcţie de complexitatea acesteia, iar dezvoltarea unui proiect complex poate dura câteva luni. În plus faţă de costurile iniţiale, pentru dezvoltarea unei aplicaţii pentru platforme mobile apar cheltuieli ulterioare, care presupun mentenanţă, precum şi dezvoltarea de versiuni îmbunătăţite", a spus Brody.

Cea mai cunoscută aplicaţie realizată de iQuest, Trip Journal, este folosită în prezent de aproape 300.000 de utilizatori din întreaga lume şi a primit premiul din partea Google în cadrul concursului mondial Android Developer Challenge.

Soluţiile iQuest pentru piaţa locală sunt: Enterprise Resource Planning, Business Intelligence, Customer Relationship Management, Management de documente şi colaborare,

E-commerce, virtualizarea infrastructurii IT şi soluţii personalizate. Compania este parteneră a Oracle, Microsoft, Metastorm şi ATG.

Clienţii iQuest sunt companii din domeniile telecomunicaţii, servicii financiare, logistică, producţie, comerţ, IT, farmaceutică, media, servicii poştale. Printre clienţii companiei se numără HP, Vodafone, Lloyd's, Cora, Pinnacle, Hyperwave, Poşta maghiară, Libri, EMC, Qnamic, Ireland.com, Mega Image sau Virgin Atlantic.

Compania are în prezent peste 330 de oameni în centrele de dezvoltare software de la Cluj-Napoca şi Braşov, intenţionând ca până la finele anului să ajungă la 370 de angajaţi. iQuest caută să angajeze 40 de specialişti.

iQuest are sediul central în localitatea Frankfurt am Main din Germania şi deţine două centre de dezvoltare software, în Cluj-Napoca şi Braşov, şi birouri de consultanţă în Bucureşti, Budapesta, Paris şi Göteborg.