Business Hi-Tech

Romania, in topul 30 mondial al tarilor recomandate pentru deschiderea de centre de servicii

13.12.2007, 19:36 17

Romania este una dintre cele 30 de tari de pe glob recomandate ca locatie pentru deschiderea de centre de servicii IT, potrivit unui studiu realizat de compania Gartner, una din cele mai mari companii mondiale de analiza IT.
Gartner a realizat un top pe regiuni al celor mai potrivite locatii pentru asemenea centre, din zona Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA) fiind nominalizate Africa de sud, Cehia, Ungaria, Irlanda, Israel, Polonia, Romania, Rusia, Slovacia, Spania, Turcia si Ucraina.
Potrivit Gartner, India ramane liderul indiscutabil in acest clasament, dar tari ca Rusia, China sau Brazilia incep sa devina alternative credibile. Compania estimeaza ca anul viitor cheltuielile pe centre offshore va creste cu 60% in Europa si cu 40% in SUA.
Gartner a utilizat zece criterii pentru a evalua tarile ca locatie potentiala pentru centre offshore sau de externalizare a serviciilor IT sau proceselor de business. Printre acestea se numara limba, suportul guvernamental, baza de angajati, infrastructura, sistemul educational, costurile, mediul politic si economic, compatibilitatea culturala sau securitatea proprietatilor intelectuale.
In regiunea EMEA tari ca Cehia, Ungaria, Polonia si Romania au fost propulsate in top pentru numarul angajatilor care cunosc mai multe limbi straine, si care corespund astfel cu nevoile in crestere ale companiilor europene de centre de suport.
In regiune, suportul guvernamental pentru deschiderea de centre de servicii a obtinut ratinguri mici, reflectand nivelul redus de concentrare la nivelul administratiilor pentru a fi creat un mediu care sa sustina dezvoltarea acestui tip de afaceri, conform Gartner.
"Relativ recent intrate in UE, Slovacia si Romania, ca si Rusia si Ucraina, au inregistrat scoruri bune la capitolul costurilor dar, totusi, intregul profil de costuri din regiunea EMEA trebuie reevaluat regulat intrucat salariile, chiriile, comunicatiile si alte costuri se afla in crestere", conform studiului Gartner.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO