Business Hi-Tech

Richard, Orange: Nu mai vrem achiziţii pe telefonie fixă în România, ci doar parteneriate

Stephane Richard, directorul executiv al grupului Orange. Foto: Andreea Alexandru

Stephane Richard, directorul executiv al grupului Orange. Foto: Andreea Alexandru

Autor: Adrian Seceleanu

17.09.2014, 00:04 486

Orange nu mai are în plan să facă achiziţii ale unor operatori de comunicaţii fixe în România - unde este lider pe segmentul de comunicaţii mobile, ci doar să încheie parteneriate cu jucători existenţi pentru a lansa pe piaţă pachete de comunicaţii fix-mobil, a declarat Stephane Richard, directorul executiv al grupului, în contextul în care compania franceză a anunţat o achiziţie de 3,4 mld. euro în Spania - furnizorul de net şi comunicaţii mobile Jazztel, scrie Reuters.

„Credem că suntem foarte bine poziţionaţi pe cele mai multe pieţe în care avem operaţiuni, astfel că nu mai avem nevoie şi de alte achiziţii sau fuziuni. Spania a fost un caz special. În Belgia şi România lucrăm la înţelegeri cu operatori de comunicaţii fixe pentru a putea răspunde cererii existente în aceste ţări pentru pachete de comunicaţii fixe şi mobile“, a declarat Richard.

Reprezentanţii Orange România nu au răspuns până la închiderea ediţiei solicitărilor ZF de a furniza informaţii suplimentare despre parteneriatele negociate pe piaţa locală.

WikiZF: Profilul companieiOrange

Orange, care este lider pe telefonia mobilă cu cel mai mare număr de clienţi (peste 10 mili­oane), cele mai mari venituri (981 mil. euro) şi profit net (113 mil. euro), are puţine opţiuni de a încheia parteneriate în România cu jucători care să deţină şi operaţiuni fixe.

Teoretic, variantele Orange pentru un parteneriat ar fi următoarele companii: UPC - subsidiară a gigantului american Liberty Global, care are doar operaţiuni fixe, şi este numărul doi pe cablu TV şi al treilea jucător pe internet fix şi telefonie fixă; Telekom România - parte a grupului Deutsche Telekom, care este lider pe telefonie fixă şi numărul doi pe TV şi net fix şi al treilea jucător pe telefonie mobilă; RCS&RDS, companie controlată de românul Zoltan Teszari - care e lider pe TV şi net fix, al doilea jucător pe telefonie fixă, şi cel mai mic jucător de pe telefonie mobilă. Orange şi grupul german Deutsche Telekom au format în anul 2010 în Marea Britanie o companie comună prin fuziunea operaţiunilor deţinute pe piaţa respectivă, sub brandul Everything Everywhere.

Stephane Richard a declarat în mai multe rânduri, în ultimul an de zile, că grupul pe care îl conduce ia în calcul consolidarea poziţiei pe pieţe precum cele din Spania şi Polonia şi achiziţionarea de active în domeniul telefoniei fixe în Belgia şi România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO