Business Hi-Tech

RCS&RDS: Unde ne merg mobilele, acolo oferim si net 3G

RCS&RDS: Unde ne merg mobilele, acolo oferim si net 3G
21.02.2010, 23:05 149

RCS&RDS, una dintre cele mai mari companii telecom locale, aextins serviciile de internet 3G in toata zona de acoperire aretelei proprii de telefonie mobila si a marit in acelasi timpnumarul oraselor in care furnizeaza net la viteze de 7,2 Mbps,potrivit datelor furnizate ZF de reprezentantii companiei.

"RCS&RDS a extins internetul mobil in zonele in care dejaoferea telefonie mobila. Acoperirea Digi Net Mobil la viteze de 384kbps este acum cea a Digi Mobil, serviciul de telefonie mobila dela RCS & RDS", a declarat pentru ZF Cristina Nicoara,specialist PR al RCS&RDS. "Digi Mobil acopera acum primele 200de orase din tara, in ordinea marimii lor, si 4.000 km drumurinationale. Digi Mobil este disponibil in aceste 200 de orase, inpreajma acestora si pe principalele drumuri de legatura dintreele."

RCS&RDS, care este cel mai mare furnizor de internet prinlinii fixe din Romania, cu peste un milion de clienti, a lansat inseptembrie 2009 serviciile de internet mobil - o piata pe care ceimai mari jucatori sunt Orange, Vodafone si Zapp (companieachizitionata de Cosmote).

Piata de servicii internet a fost anul trecut singura care acontinuat sa inregistreze cresteri ale veniturilor si ale numaruluide clienti, potrivit datelor furnizate de operatorii telecom. Lajumatatea anului trecut numarul clientilor care plateau unabonament pentru acces mobil la internet (prin telefon sau unmodem) ajunsese la 1,33 milioane, fata de 860.000 in decembrie 2008sau 480.000 in decembrie 2007.

Compania controlata de omul de afaceri oradean a continuat inacest context investitiile in reteaua de internet mobil.RCS&RDS asigura in acest moment viteze de 7,2 Mbps pentruinternet mobil in 23 de orase, fata de 17 la inceputul luniicurente. Printre orasele in care RCS&RDS a marit viteza deacces se numara Vaslui, Buzau si Focsani.

Reprezentantii companiei nu au oferit detalii privind valoareainvestitiilor realizate pentru aceasta extindere si sustin ca vorcontinua acest proces. "Compania intentioneaza sa extinda Digi NetMobil in restul oraselor mari din tara, extindere care se vaincheia cel mai probabil la finele acestui trimestru", a precizatCristina Nicoara. Potrivit unui anunt publicat pe site-ulcompaniei, RCS&RDS va mari si viteza de acces la net mobil la7,2 Mbps in toata tara, pana la finele anului.

Serviciul de internet mobil al RCS&RDS are cele mai agresivetarife de pe piata - este gratis pentru unii clienti existenti aicompaniei si costa cel mult 15 lei (3,6 euro) pe luna pentru ceicare intra pentru prima oara in contact cu operatorul. Tarifelerivalilor RCS pentru serviciile de net mobil pornesc de la un minimde 5,9 euro pe luna.

RCS&RDS nu a oferit detalii despre modalitatea de finantarea acestor investitii in retea in contextul in care compania aamanat o emisiune de bonduri de 200 mil. dolari pe pieteleinternationale. Potrivit unei analize a agentiei de rating Standard& Poor's (S&P) RCS&RDS ar urma sa intampine probleme inceea ce priveste realizarea investitiilor programate daca nureuseste sa vanda obligatiunile de 200 mil. dolari. ConformS&P, RCS are nevoie de bani pentru a-si imbunatati nivelulscazut al lichiditatilor (doar 5 mil. $ in septembrie 2009) sipentru a finanta datoriile existente si o serie de achizitii indesfasurare.

Compania are datorii pe termen scurt de 59 mil. $ si areprogramate amortizari financiare de cate 150 mil. $ in 2011 si2012, aferente creditului de 500 mil. $ contractat de la ING siCiti in 2007, potrivit S&P. Operatorul a afisat pentru primele9 luni din 2009 un profit operational de 78 mil. $, la venituri de518 mil. $.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO