Business Hi-Tech

Oricum nu mai avem intimitate. Obisnuiti -va!

17.11.2003, 00:00 19

Popularitatea telefonelor mobil cu camera digitala a€“ care permit efectuarea de fotografii si trimiterea lor instantanee - pun in pericol insasi respectarea drepturilor fundamentale ale omului, precum cel la intimitate, si creeaza dificultati autoritatilor care trebuie sa reglementeze astfel de situatii.
"Oricum nu avem intimitate. Asa ca obisnuiti-va cu acest lucru", spunea in 1999 seful Sun Microsystems, Scott McNealy. Afirmatia sa s-a dovedit a fi adevarata, date fiind tot mai desele incalcari ale acestui drept prin tehnologiile de ultima ora: de la sateliti si pana la camerele de securitate din magazine si, mai nou, etichetele inteligente pentru produse (RFID).
Acest lucru nu i-a lasat indiferenti pe activisti, care de mai multi ani se plang ca tehnologia incalca unele din drepturile fundamentale ale omului si care au obtinut interzicerea unor activitati de acest gen.
Teama de telefoanele cu camera a trecut de nivelul celebritatilor care se simt spionate si a nevestelor urmarite de sotii gelosi, ajungand in situatia sa afecteze activitati industriale si militare, observa Financial Times. Institutiile guvernamentale, marile companii si mai nou chiar salile de fitness au interzis folosirea acestor aparate, discutandu-se si despre interzicerea lor in scoli. Telefoanele cu camera au produs de asemenea pierderi revistelor si publicatiilor, pe care oamenii mai nou le fotografiaza, in loc sa le cumpere, in special in Japonia.
Insa deocamdata telefoanele cu camera nu au patruns prea mult in Europa - 1,7% din totalul telefoanelor vandute in 2002 si abia 9% din vanzarile de anul acesta - conform Gartner. Problema va fi cu adevarat periculoasa din 2006, cand analistii se asteapta ca 66% dintre telefoanele mobile vandute vor avea camera foto digitala incorporata. "Experienta emotionala produsa de fotografie va creste vanzarile", spun analistii. Tocmai de aceea, legislatorii trebuie sa fie pregatiti din timp, precizeaza ei.
Tehnologia avansata, care permite crearea de camere din ce in ce mai mici cu performante tot mai mari, a asigurat succesul telefoanelor, care nu au devenit mai greoaie sau mai mari din cauza acestui "apendice" tot mai cautat. Oamenilor le plac, chiar daca calitatea imaginilor nu este extraordinara, pentru ca "sunt distractive". Operatorii de telefonie sunt incantati de succesul acestor telefoane, in special pentru ca ele folosesc serviciul de mesaje-imagini (MMS) pentru transmiterea pozelor, producand noi incasari. In plus, mai multe reviste si organizatii media au acordat premii celor care efectueaza poze interesante si le trimit pe MMS.
Protestele si temerile unor oficiali nu au ramas fara raspuns. De exemplu, Arabia Saudita a interzis total folosirea telefoanelor cu camera foto, iar autoritatile chineze se gandesc la masuri similare. Italienii au emis reglementari speciale pentru utilizarea aparatelor, iar in Australia se dezbate interzicerea lor in scoli. In Marea Britanie, cluburile cu dansatoare exotice si salile de fitness au interzis folosirea telefoanelor care pot trimite fotografii.
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO