Business Hi-Tech

Orange Business a obţinut o certificare de vârf pentru centrul de date din Cluj-Napoca - Uptime Tier III Design. Proiectarea, implementarea şi certificarea centrului de date, în parteneriat cu firma locală Tema Energy

Florin Popa, Orange

Florin Popa, Orange

16.01.2024, 17:31 478

Orange Business, divizie a liderul pieţei locale de telecom Orange, a obţinut, pentru centrul de date Cluj-Napoca Vest, certificarea Tier III Design de la Uptime Institute, cea mai importantă autoritate mondială în domeniul auditării şi certificării de data centere. „Este pentru prima dată când un operator de telecomunicaţii din România, dar şi prima dată când o filială Orange din Europa primeşte această certificare”, conform datelor comunicate de companie.

„Certificarea de Uptime Tier III Design atestă redundanţa, rezilienţa şi respectarea cerinţelor privind disponibilitatea centrului de date Cluj-Napoca Vest, principalele caracteristici tehnice fiind: disponibilitate de 99,9982%, asigurând o funcţionare aproape neîntreruptă; mentenabilitate concomitentă, ce permite efectuarea mentenanţei fără a opri sistemul; componente de capacitate redundante, ce oferă un nivel crescut de siguranţă şi fiabilitate.
Astfel, atât clienţii Orange Business care au centrul de date principal în Cluj-Napoca Vest, cât şi cei care au nevoie de soluţii de back-up sau disaster recovery în regiune beneficiază de o infrastructură robustă şi recunoscută internaţional. De asemenea, nivelul de disponibilitate garantat, certificările ISO şi tehnologiile specifice contribuie la îndeplinirea cerinţelor interne ale clienţilor de conformitate cu standardul Tier III şi cu alte standarde ale industriilor de care aparţin”, conform Orange.
Proiectul a fost realizat cu sprijinul unei companii locale - tema Energy. „Proiectarea, implementarea şi certificarea centrului de date Orange Business Cluj-Napoca Vest au fost făcute alături de partenerul tehnologic Tema Energy. Compania a furnizat şi instalat cele mai avansate şi mai eficiente sisteme şi tehnologii din domeniu, care asigură funcţionarea aproape neîntreruptă a soluţiilor şi infrastructurii clienţilor Orange Business precum: alimentare cu energie electrică în mod redundant, climatizare redundantă şi eficientă, soluţii de detecţie şi stingere a incendiilor, securitate fizică şi IT de nivel ridicat, protecţie antiseismică şi monitorizare proactivă permanentă etc”, conform Orange.
”Orange Business are o ofertă unică pe piaţa de centre de date din România, iar această certificare, o premieră la nivelul Grupului Orange în Europa, dar şi prima obţinută de un operator de telecomunicaţii din România, arată încă o dată angajamentul nostru pentru furnizarea unor servicii de încredere şi de înaltă calitate. Migrarea în cloud şi transformarea digitală au crescut semnificativ dependenţa companiilor de infrastructura IT a furnizorilor de servicii, iar certificarea Tier III este o garanţie pentru clienţii noştri că centrul de date a fost construit conform unor standarde riguroase şi că nivelul asumat de disponibilitate a serviciilor este atestat,” afirmă Florin Popa, Director Orange Business.

Partenerul tehnologic Orange Business, Tema Energy, a adus în acest proiect o echipă complexă de specialişti şi ingineri înalt calificaţi în inginerie electrică, instalaţii mecanice, climatizare, stingere incendii, comunicaţii şi securitate fizică. Tema este singura companie locală care a reuşit să proiecteze şi să construiască centre de date omologate de Uptime Institute la nivel Tier III, aproape cel mai înalt nivel de rezilienţă pe plan internaţional.

”Construirea unui centru de date şi certificarea conform standardelor Tier III este un proces complex şi provocator tehnic. Ne bucurăm că data centerul construit de Tema Energy la Cluj pentru Orange Business a obţinut această acreditare. Arată atât angajamentul Orange de a oferi servicii la cel mai ridicat nivel de performanţă şi redundanţă, dar şi capacitatea echipei de ingineri a Tema Energy de a construi si proiecta centre de date la nivelul celor mai exigente standarde globale. Mai mult, aceste investiţii în data centere echipate şi proiectate la standarde internaţionale arată gradul de dezvoltare a centrelor de date locale, în beneficiul companiilor şi al industriei digitale româneşti,” afirmă Mihai Manole, director general Tema Energy.

Cu servicii georedundante prin cele 7 centre de date comerciale din cinci oraşe de pe teritoriul României - Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca şi Timişoara, Orange Business este singurul furnizor ce propune soluţii de colocare susţinute de servicii de conectivitate premium în propria reţea de telecomunicaţii. În acelaşi timp, Orange Business asigură servicii de găzduire a serverelor ce pot complementa soluţiile de colocare georedundante cu resurse virtuale de calcul şi stocare (Infrastructure-as-a-Service), de asemenea georedundante.
În ceea ce priveşte securitatea cibernetică a datelor, informaţiilor şi echipamentelor găzduite în centrele de date, Orange Business oferă soluţii prin intermediul unui Centru de Operaţiuni de Securitate (SOC) propriu şi a unui sistem de tip SIEM (Security Information and Event Management).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO