Business Hi-Tech

Microsoft cumpără acţiuni şi la Mistral, concurentul european al OpenAI

Microsoft cumpără acţiuni şi la Mistral, concurentul...

Autor: Adrian Seceleanu

27.02.2024, 00:04 180

Gigantul american Microsoft, principalul susţinător al OpenAI - „părintele ChatGPT“, a achiziţionat o participaţie minoritară şi în cadrul Mistral, un start-up din Franţa care este considerat marea speranţă a industriei de tech europene de a construi un rival pentru ChatGPT, scrie Financial Times. 

Acordul, anunţat ieri de Mistral, presupune ca gigantul tehnologic american să ajute la introducerea pe piaţă a modelelor sale de inteligenţă artificială. De asemenea, Microsoft va prelua o participaţie minoră în companie. Părţile nu au oferit detalii despre tranzacţie.

În urma parteneriatului Mistral devine a doua companie care oferă modele lingvistice comerciale disponibile pe platforma de cloud computing Azure a Microsoft. Microsoft a investit deja aproximativ 13 miliarde de dolari în OpenAI, cu sediul în San Francisco, o alianţă care este analizată de organismele de supraveghere a concurenţei din SUA, UE şi Marea Britanie.

Alţi rivali din Big Tech, precum Google şi Amazon, investesc, de asemenea, masiv în crearea de inteligenţă artificială generativă - un software care poate produce texte, imagini şi cod în câteva secunde - despre care analiştii consideră că are capacitatea de a zgudui industriile din întreaga lume.

Mistral, care construieşte modele lingvistice de mari dimensiuni, tehnologia de bază care alimentează produsele de inteligenţă artificială generativă, a obţinut o evaluare de 2 miliarde de euro în decembrie, în cadrul unei runde de finanţare în valoare de aproximativ 400 de milioane de euro. OpenAI a fost estimată la 86 de miliarde de dolari anul trecut.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO