Microsoft cumpără acţiuni şi la Mistral, concurentul european al OpenAI

Autor: Adrian Seceleanu 27.02.2024

Gigantul american Microsoft, principalul susţinător al OpenAI - „părintele ChatGPT“, a achiziţionat o participaţie minoritară şi în cadrul Mistral, un start-up din Franţa care este considerat marea speranţă a industriei de tech europene de a construi un rival pentru ChatGPT, scrie Financial Times. 

Acordul, anunţat ieri de Mistral, presupune ca gigantul tehnologic american să ajute la introducerea pe piaţă a modelelor sale de inteligenţă artificială. De asemenea, Microsoft va prelua o participaţie minoră în companie. Părţile nu au oferit detalii despre tranzacţie.

În urma parteneriatului Mistral devine a doua companie care oferă modele lingvistice comerciale disponibile pe platforma de cloud computing Azure a Microsoft. Microsoft a investit deja aproximativ 13 miliarde de dolari în OpenAI, cu sediul în San Francisco, o alianţă care este analizată de organismele de supraveghere a concurenţei din SUA, UE şi Marea Britanie.

Alţi rivali din Big Tech, precum Google şi Amazon, investesc, de asemenea, masiv în crearea de inteligenţă artificială generativă - un software care poate produce texte, imagini şi cod în câteva secunde - despre care analiştii consideră că are capacitatea de a zgudui industriile din întreaga lume.

Mistral, care construieşte modele lingvistice de mari dimensiuni, tehnologia de bază care alimentează produsele de inteligenţă artificială generativă, a obţinut o evaluare de 2 miliarde de euro în decembrie, în cadrul unei runde de finanţare în valoare de aproximativ 400 de milioane de euro. OpenAI a fost estimată la 86 de miliarde de dolari anul trecut.