Business Hi-Tech

Daniel Homorodean, CEO al Arxia şi vicepreşedinte al Cluj IT Cluster: Ritmul de creştere a necesităţii de specialişti ne depăşeşte net capacitatea de instruire şi conversie profesională. 70% din domeniul IT din România este orientat spre lucrul cu pieţele vest-europene

Daniel Homorodean, CEO al Arxia şi vicepreşedinte al Cluj IT Cluster: Este nevoie ca statul să fie mai permisiv în ce priveşte relocarea în România din afara Uniunii Europene a personalului cu înaltă calificare în domenii tehnice de vârf.

Daniel Homorodean, CEO al Arxia şi vicepreşedinte al Cluj IT Cluster: Este nevoie ca statul să fie mai permisiv în ce priveşte relocarea în România din afara Uniunii Europene a personalului cu înaltă calificare în domenii tehnice de vârf.

Autor: Alexandra Cepăreanu

27.07.2022, 13:00 290

„E nevoie de dezvoltarea educaţiei digitale în rândul populaţiei, la toate nivelurile, pentru a asigura utilizarea corespunzătoare a sistemelor informatice implementate şi pentru a crea o bază cât mai largă pentru specializarea în diverse forme a specialiştilor IT”.

Procesele de transformare digitală, accelerate de contextul pandemic, vor continua în acelaşi ritm în următorii ani şi se vor extinde şi în zona companiilor de dimensiuni medii sau chiar mici, ceea ce va creşte şi mai mult deficitul de forţă de muncă cu care se confruntă în prezent companiile şi organizaţiile de profil. În prezent, deficitul de forţă de muncă, doar în companiile de IT active pe piaţa din România, este de aproximativ 15.000 – 20.000 de specialişti anual, numărul crescând de la un an la altul, potrivit informaţiilor transmise de Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii (ANIS).

„În anii următori va urma o accelerare a digitalizării atât în sectorul public cât şi în cel privat, proces care va implica şi companiile de producţie şi firmele mici şi mijlocii. În aceste condiţii, ritmul de creştere a necesităţii de specialişti ne depăşeşte net capacitatea de instruire şi conversie profesională, mai ales că domeniul IT din România continuă să fie în proporţie de circa 70% orientat spre lucrul cu pieţele vest-europene”, a spus într-un interviu pentru ZF Daniel Homorodean, vicepreşedinte al Cluj IT Cluster şi CEO al companiei locale Arxia – ce oferă soluţii informatice şi consultanţă în domeniul digitalizării. El a explicat că în pofida unei creşteri constante a numărului de specialişti IT de pe piaţa naţională, România se situează în prezent sub ţinta procentuală pe care o are o ţară bine dezvoltată, cu un nivel de digitalizare ridicat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO