Business Hi-Tech

CEO Vodafone: Veniturile s-au stabilizat, dar nu vedem cresteri. Marea intrebare e cat va fi somajul

CEO Vodafone: Veniturile s-au stabilizat, dar nu vedem cresteri. Marea intrebare e cat va fi somajul

Liliana Solomon, CEO al Vodafone Romania

04.09.2009, 00:00 40

Evolutia ratei somajului ramane unul dintre cele mai importante semne de intrebare in urmatoarele luni pentru companiile care ofera bunuri de larg consum, asa cum sunt cele de telefonie mobila, in contextul in care o deteriorare a acestui indicator ar putea determina noi restrangeri ale cheltuielilor consumatorilor si companiilor, spune Liliana Solomon, CEO al Vodafone Romania, una dintre cele mai mari companii locale, cu afaceri anuale mai mari de un miliard de euro.

"Marea intrebare este ce se va intampla din punct de vedere economic in urmatoarea perioada. Guvernul a anuntat, spre exemplu, ca lucreaza la un program de restructurare care va duce la ajustari ale bugetelor si care va avea impact asupra fortei de munca. Daca rata somajului va creste, este evident ca se va resimti un impact in economie pentru ca, daca oamenii nu mai au un loc de munca, nu isi vor mai putea permite anumite lucruri", a precizat pentru ZF Liliana Solomon.

 

Vor fi concediati bugetari dupa alegeri?

"Daca estimarile realizate de unele institutii, potrivit carora somajul ar putea creste de la aproximativ 600.000 de persoane in prezent la 700.000 sau chiar mai mult, atunci cu siguranta ca vom vedea un impact negativ asupra consumului. In Romania foarte multi oameni lucreaza pentru stat si in aceste conditii marea intrebare este ce se va intampla dupa alegeri", a adaugat directorul executiv al Vodafone.

Numarul somerilor inregistrati a trecut de 600.000 de persoane, iar de la inceputul anului companiile private au concediat aproximativ 200.000 de oameni, conform datelor Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).

Potrivit aceleiasi surse, pana la finele lunii noiembrie companiile au in plan sa disponibilizeze inca 20.000 de oameni.

 

Scaderi in linie pe piata

Operatorii telecom de pe piata locala au resimtit din plin restrangerea consumului de catre companii si persoanele fizice. Orange si Vodafone, cei mai mari jucatori de pe piata, au inregistrat scaderi ale veniturilor de 17% in al doilea trimestru al acestui an. In primele sase luni si Romtelecom, cel mai mare operator local de telefonie fixa, a obtinut venituri de 408,7 milioane euro, in scadere cu 7,6% fata de rezultatul din intervalul ianuarie-iunie 2008.

Operatorul estimeaza pentru intregul an venituri mai mici decat in 2008. Si veniturile UPC Romania, al doilea jucator de pe piata locala de cablu TV, au scazut in primul semestru cu 19%, la 61 mil. euro.

Si Zapp, operator care urmeaza sa fie preluat de Cosmote, a inregistrat venituri mai mici in acest an, conform declaratiilor lui Chris Bataillard, CEO al operatorului, care nu a oferit insa alte detalii.

Veniturile afisate de operatorii telecom au fost influentate negativ si de deprecierea leului cu 15% in raport cu moneda europeana, fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Singurul operator important de pe piata care a afisat cresteri ale veniturilor este Cosmote, rezultatul fiind insa determinat in buna parte de perioada de crestere in care se afla operatorul dupa relansarea operatiunilor aproape de la zero, la finele anului 2005.

RCS&RDS, unul dintre cei mai mari operatori de pe piata, cu afaceri anuale de aproape 500 mil. euro, nu a oferit pana in prezent date privind evolutia veniturilor in 2009.

 

Recuperarea economiei va fi un proces de durata

Intrebata daca evolutia indicatorilor financiari ai Vodafone si a pietei telecom in general valideaza optimismul guvernantilor cu privire la o eventuala revenire economica in ultimul trimestru al anului, Solomon a evitat un comentariu direct, mentionand insa ca recuperarea va fi un proces de durata.

"Cred ca recuperarea caderii din acest an va fi una lenta si de durata. Un aspect important in dezvoltarea economiei mondiale este cotatia petrolului. In 2008, un baril de petrol costa 140-150 de dolari, acum se situeaza la 70 de dolari. Daca barilul va sari de 100 de dolari, economia mondiala va avea o problema, pentru ca inflatia se va duce in sus, iar toate programele bancilor centrale care au vizat tinerea dobanzilor la un nivel scazut in vederea stimularii consumului si investitiilor nu vor mai fi viabile", a spus seful Vodafone Romania.

"Exista multi factori economici a caror evolutie este independenta de noi si de aceea mi-ar fi greu sa va spun ce se va intampla in urmatoarele sase luni de zile."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO