Business Hi-Tech

CeBIT 2006, inca un pas catre stilul de viata digital

08.03.2006, 00:00 25

Etichetele inteligente RFID, despre care se spune ca vor "ucide" traditionalele coduri de bare, aspiratorul inteligent care face curat singur si apoi se intoarce la locul sau din debara, masina mentala de scris - sunt doar cateva din noile aplicatii din lumea IT&C care vor fi prezentate la editia din acest an a celui mai mare targ din lume dedicat tehnologiei, CeBIT.

Targul se va deschide maine la Hanovra, in Germania, si va tine pana miercurea viitoare. Sunt asteptati peste 6.200 de expozanti din 71 de tari. Numarul vizitatorilor din acest an este estimat la 474.000.

"CeBIT arata cum solutiile digitale pentru munca si divertisment converg rapid - de la software si aparate electronice pentru afaceri, pana la solutii de comunicatii complexe si "digital lifestyle" (stil de viata digital)", a declarat Ernst Raue, membru al echipei de organizatori CeBIT, citat de presa internationala.

Printre cele mai asteptate prezentari sunt cele care vor arata noile tendinte in materie de Radio Frequency Indentification (RFID) - etichete inteligente care pot fi atasate practic pe orice obiect si care pot fi citite de catre aparate speciale prin unde radio.

Noua tehnologie ameninta cu disparitia completa etichetele cu coduri de bare. Dezvoltatorii vad o infinitate de posibile utilizari pentru aceste mici antene integrate in cipuri de marimea unui timbru postal.

Spre exemplu, cumparatorii dintr-un magazin ar putea trece cu cosul de cumparaturi pe la casierie si printr-un singur "beep" toate produsele cumparate vor fi trecute pe factura aproape instantaneu.

Un exemplu mai "SF" ar fi ca in viitor fiecare om sa aiba implantata o astfel de eticheta "inteligenta", doctorii putand, de pilda, sa citeasca intregul istoric de boli ale pacientului prin apasarea unui buton.

"Targul CeBIT se concentreaza pe RFID in acest an deoarece, in viitor, tot ce inseamna procesare, spre exemplu domeniul logisticii, se va schimba atat de mult incat va fi imposibil de recunoscut", a spus Raue.

Specialistii estimeaza ca piata globala a tehnologiei RFID va exploda in urmatorii ani, avand potentialul sa creasca de patru ori pana in 2008, la o valoare de 5,5 miliarde de euro. De asemenea, Institutul Frauenhofer si clinica de neurologie Charate, ambele din Germania, vor prezenta asa-numita "masina de scris mentala", care va permite oamenilor incapacitati de accidente sau boli sa comunice. Folosind 128 de electrozi prinsi de craniu, inventia "citeste" gandurile pacientilor, ajutandu-i sa scrie mesaje, sustin reprezentantii echipei de cercetatori.

Un alt eveniment asteptat este dezvaluirea proiectului Origami al companiei Microsoft. Acest "PC ultramobil" va folosi un procesor Intel si va rula sistemul de operare Windows XP. Oficialii Microsoft au promis ca vor dezvalui mai multe detalii la Hanovra, in prima zi a CeBIT.

Targul, ajuns la editia a 20-a, si-a revenit dupa cinci ani dificili ce au urmat asa-numitului crah dotcom de la sfarsitul anilor 90, cand industria IT a cazut dupa o supraevaluare pe piata a companiilor din industrie, sunt de parere analistii. Veniturile industriei de electronice si telecomunicatii din UE sunt estimate la 643 miliarde euro in 2006, in crestere cu 3,2% fata de 2005. Pentru 2007, cresterea anuala este estimata la 3%.



Ce se intampla la Hanovra

* Una din cele mai importante tendinte o reprezinta inmultirea aplicatiilor pentru tehnologia RFID (etichete inteligente ce pot fi citite de catre aparate speciale prin unde radio)

* "Masina mentala de scris" va permite oamenilor incapacitati de accidente sau boli sa comunice. Folosind 128 de electrozi prinsi de craniu, aparatul "citeste" gandurile pacientilor, ajutandu-i sa scrie mesaje

* Microsoft va dezvalui detalii despre computerul de buzunar pe care il pregateste sub numele de cod "Origami"

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO