Business Hi-Tech

Care sunt telefoanele care ar putea salva Nokia de la colaps

Care sunt telefoanele care ar putea salva Nokia de la colaps

Foto

Autor: Octavian Calei

05.09.2012, 13:38 2717

Nokia, producătorul finlandez care odată domina piaţa telefoanelor mobile, va prezenta miercuri un nou model de telefon cu sistem de operare Windows 8 Mobile la New York, într-o nouă încercare de a recâştiga o piaţă pierdută în faţa unor rivali ca Apple sau Samsung, anunţă Thomson Reuters.

În războiul comunicaţiilor mobile, Nokia şi Microsoft mizează pe noile modele Lumia 920 şi Lumia 820 care vor fi prezentate miercuri în paralel, la New York şi în capitala Finladei. Motorola Mobility, deţinută de către Google, intenţionează să prezinte miercuri un nou smartphone, Amazon.com va dezvălui joi noile tablete Kindle Fire, iar Apple s-ar putea să lanseze pe 12 septembrie noul iPhone. Samsung a indicat că versiunea lor de telefon cu Windows 8 se va vinde în magazine începând de luna viitoare.

Dacă noile dispozitive Nokia nu reuşesc să se impună pe piaţa smartphone, acest lucru ar putea însemna sfârşitul companiei finlandeze aflată în pierderi de 18 luni şi ar fi o lovitură serioasă pentru gigantul software Microsoft, care încearcă să revină între primele trei platforme mobile.

Nokia a înregistrat pierderi operaţionale în valoare de 3 miliarde de euro în ultimele 18 luni, fiind nevoită să desfiinţeze 10.000 de locuri de muncă şi să vândă din active. Cota de piaţă pe segmentul smartphones a companiei a ajuns sub 10% de la 50%, în zilele de glorie, înainte să fie lansat iPhone-ul în 2007.

Telefoanele cu sistem de operare Windows au reuşit să capteze numai 3,7% din piaţa globală de telefoane inteligente, potrivit statisticilor. Telefoanele Android deţin 68% din piaţă, în timp ce Apple are o cotă de 17%.

O explicaţie pentru succesul limitat al platformei mobile Windows constă în faptul că aplicaţiile dezvoltate pentru aceasta sunt aproape de 5 ori mai puţine decât cele făcute pentru Android sau iOS. În plus, utilizatorii Apple sunt "fidelizaţi" cu succes de către interconectivitatea creată între aplicaţiile iTunes şi iCloud cu conţinuturile digitale ale dispozitivelor iPhones, iPad şi iPod.

Ben Wood, cercetator în cadrul CCS Insight, a indicat că pentru utilizatorii care au investit bani în aplicaţiile platformelor Apple şi Google, trecerea la o nouă platformă nu mai este deloc atractivă.

Datorită faptului că Windows 8 Mobile este asemănător ediţiei pentru PC şi tabletă, programatorilor le va fi mai uşor să scrie aplicaţii pentru ambele sisteme de operare. Microsoft mizează pe acest lucru, sperând că astfel popularitatea noului sistem de operare va creşte.

Noile telefoane Nokia Lumia ar putea totuşi să profite de pe urma declinului BlackBerry şi mai ales, de pe urma loviturii primite indirect de către Android în urma procesului Apple vs Samsung de luna trecută din California, când juriul a decis că unele dintre cele mai bine vândute telefoane Samsung cu sistem de operare Android copiază iPhone-ul. Pe viitor, unii producători de smartphone ar putea să se orienteze către platforma Windows, de frică să nu intre în conflict cu Apple.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO