Business Hi-Tech

Browsere alternative pentru telefoanele mobile cu Google Android

    Dolphin Browser HD 4.5

Browsere alternative pentru telefoanele mobile

Autor: Ştefan Vrabie

20.04.2011, 16:58 536

Telefoanele Android nu vin cucel mai performant browser de pe piaţă, scrie presa internaţională,dar aceasta nu înseamnă că platforma Google nu oferă acces la maimulte opţiuni pentru a naviga pe internet. Browser-ul pe careprobabil îl folosiţi implicit suportă ferestre multiple,bookmark-uri şi multe alte opţiuni de share.

Adăugaţi la acesta puţin JavaScript, asta dacă aveţi Android 2.2sau mai nou, mai puneţi şi un Adobe Flash şi deja începe să arateca browser-ul pe care îl folositi pe desktop. Există o activitatefrenetică pe piaţa de navigare mobilă. Preferatul fanilor Android,Dolphin, continuă să fie înaintea competiţiei prin update-urilerapide atât pentru browser-ele Mini cât şi cele HD.

Mozilla a lansat recent Firefox 4 pentru Android, odată cu lansareaversiunii pentru desktop, iar în aceeaşi săptămână, Opera a lansatultima versiune a browser-ului mobil, Opera Mobile 11, unul dintrecele mai populare mini browsere. Pcmag.com a făcut mai multe testepentru a descoperi multitudinea funcţiilor acestor mini browsere,punând pe linia de start cinci alternative la browser-ul pe careplatforma Andorid îl are, mai exact Dolphin Browser 4.5, DolphinBrowser Mini 2.1, Firefox 4, Opera Mobile 11 şi Opera Mini 6. Iatărezultatele testelor.

Dolphin Browser HD 4.5

Browser-ul Dophin HD 4.5 esteunul dintre cele mai confugurabile browsere mobil. Puteţi să îischimbţi aspectul prin diferite teme, să îi adăugaţi diferitefuncţii cu ajutorul Add-on-urilor, sau să navigaţi prin simplegesturi.

Pro: Teme, gesturi, UserAgents, Suportă Flash în Android 2.2 sau mai nou, şi se poatesincroniza cu Google Bookmarks.

Contra: Spre deosebire deOpera sau Firefox, Dolphin nu are un serviciu de sincronizarebrowser cu desktop-ul.

Dolphin Browser Mini 2.1

În ciuda poreclei Mini pe careo poartă, Mini Dolphin Browser 2.1 oferă o experienţă aproape decea a browser-ului mai mare, Dolphin HD. Ca şi pe fratele său HD,poţi naviga prin gesturi, te poţi folosi de Speed Dial, sau chiarde auto-traducerea paginilor de la limbi precum greacă până lafinlandeză. (kipu kääntää jotain suomalaisia).

Pro: Gesturi, User Agents,traducere automată, poţi copia poze, text, şi suportă Flash(Andorid 2.2 sau mai nou).

Contra: Mai lent decâtbrowser-ul Dolphin HD, şi la fel, îi lipseşte un serviciu desincronizare.

Firefox 4

Firefox 4 pentru Android e unbun înlocuitor al browser-ului care vine cu telefonul. E rapid, areo interfaţă uşor de utilizat, are multe trucuri (Add-ons), dar cutoate acestea, spre deosebire de fratele său de pe desktop, ascundeo mică problemă: mobile video. Firefox nu are încorporat videomobil, o omisiune destul de gravă având în vedere că site-urile cuconţinut media bogat identifică browser-ul ca fiind unul desktopservind toate imaginile la claritate maximă.

Pro: Interfaţă actualizatăaccentuează navigarea pe web şi o face mai accesibilă. Poţisincroniza bookmark-urile, istoria, parolele şi tot ce ai pebrowser-ul desktop.

Contra: Nu suportă site-urimedia, de multe ori încarcă versiunile desktop în loc de celeoptimizate pentru mobil.

Opera Mobile 11

Browserul web, Opera a înduratridicarea şi căderea Netscape şi transformarea browser-uluiFirebird în Firefox, precum şi declinul treptat al InternetExplorer-ului. În ciuda prezenţei sale şi pe piaţa browser-elordesktop, compania de software a avut o primire mai caldă pe piaţatelefoniei mobile, aici unde Opera are o audienţă de milioane deutilizatori. Cei care folosesc Opera apreciază sicronizarea cuBookmark-urile de pe desktop, apelarea rapidă, motoarele decăutare, toate fiind făcute cu ajutorul Opera Link. Când vine vorbade personalizare, nu e la fel de deschis precum Dophin sau Firefox,dar pentru userii care doresc un web browser stabil, cu sprijinmultimedia, un loc la Opera 11 e bine venit.

Pro: Interfaţă curată, suportflash, se poate sincroniza prin Opera Link, are apelări rapide,motoare de căutare şi să nu uităm un slide lin alpaginilor.

Contra: Nu are funcţiiauxiliare (Add-ons), motoarele de căutare sunt separate.

Opera Mini 6

Cu peste cei 100 de milioanede utilizatori lunar, browser-ul Opera Mini este cel mai de succesbrowser pentru mobil. În timp ce opera Mobile 11 este doar pentrusmartphone-uri care rulează Android 2.2 sau mai nou, Mini estedisponibil pe mult mai multe dispozitive: de la iPhone, până laSymbian, folosind mai puţine resurse pentru încărcarea paginilorweb, făcând acest model ideal pentru reţelele cu date celulareslabe. În mare parte, recentul update al browser-ului ţine pasul cufratele mai mare, având aproape toate funcţiile pe care le are şiOpera Mobile 11. Datorită tehnologiei folosite pentru a mări vitezade accesare folosind mai puţine resurse, Opera Mini nu este la felde bun când vine vorba de site-uri cu conţinut bogat înmedia.

Pro: Rapid, aceeaşi interfaţăcurată ca Opera Mobile 11, sincronizare prin Opera Link.

Contra: Nu are Flashincorporat sau HTML 5, suportul JavaScript vine cu câtevaprobleme.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO