Browsere alternative pentru telefoanele mobile cu Google Android

Autor: Ştefan Vrabie 20.04.2011

Telefoanele Android nu vin cu cel mai performant browser de pe piaţă, scrie presa internaţională, dar aceasta nu înseamnă că platforma Google nu oferă acces la mai multe opţiuni pentru a naviga pe internet. Browser-ul pe care probabil îl folosiţi implicit suportă ferestre multiple, bookmark-uri şi multe alte opţiuni de share.

Adăugaţi la acesta puţin JavaScript, asta dacă aveţi Android 2.2 sau mai nou, mai puneţi şi un Adobe Flash şi deja începe să arate ca browser-ul pe care îl folositi pe desktop. Există o activitate frenetică pe piaţa de navigare mobilă. Preferatul fanilor Android, Dolphin, continuă să fie înaintea competiţiei prin update-urile rapide atât pentru browser-ele Mini cât şi cele HD.

Mozilla a lansat recent Firefox 4 pentru Android, odată cu lansarea versiunii pentru desktop, iar în aceeaşi săptămână, Opera a lansat ultima versiune a browser-ului mobil, Opera Mobile 11, unul dintre cele mai populare mini browsere. Pcmag.com a făcut mai multe teste pentru a descoperi multitudinea funcţiilor acestor mini browsere, punând pe linia de start cinci alternative la browser-ul pe care platforma Andorid îl are, mai exact Dolphin Browser 4.5, Dolphin Browser Mini 2.1, Firefox 4, Opera Mobile 11 şi Opera Mini 6. Iată rezultatele testelor.

Dolphin Browser HD 4.5

Browser-ul Dophin HD 4.5 este unul dintre cele mai confugurabile browsere mobil. Puteţi să îi schimbţi aspectul prin diferite teme, să îi adăugaţi diferite funcţii cu ajutorul Add-on-urilor, sau să navigaţi prin simple gesturi.

Pro: Teme, gesturi, User Agents, Suportă Flash în Android 2.2 sau mai nou, şi se poate sincroniza cu Google Bookmarks.

Contra: Spre deosebire de Opera sau Firefox, Dolphin nu are un serviciu de sincronizare browser cu desktop-ul.

Dolphin Browser Mini 2.1

În ciuda poreclei Mini pe care o poartă, Mini Dolphin Browser 2.1 oferă o experienţă aproape de cea a browser-ului mai mare, Dolphin HD. Ca şi pe fratele său HD, poţi naviga prin gesturi, te poţi folosi de Speed Dial, sau chiar de auto-traducerea paginilor de la limbi precum greacă până la finlandeză. (kipu kääntää jotain suomalaisia).

Pro: Gesturi, User Agents, traducere automată, poţi copia poze, text, şi suportă Flash (Andorid 2.2 sau mai nou).

Contra: Mai lent decât browser-ul Dolphin HD, şi la fel, îi lipseşte un serviciu de sincronizare.

Firefox 4

Firefox 4 pentru Android e un bun înlocuitor al browser-ului care vine cu telefonul. E rapid, are o interfaţă uşor de utilizat, are multe trucuri (Add-ons), dar cu toate acestea, spre deosebire de fratele său de pe desktop, ascunde o mică problemă: mobile video. Firefox nu are încorporat video mobil, o omisiune destul de gravă având în vedere că site-urile cu conţinut media bogat identifică browser-ul ca fiind unul desktop servind toate imaginile la claritate maximă.

Pro: Interfaţă actualizată accentuează navigarea pe web şi o face mai accesibilă. Poţi sincroniza bookmark-urile, istoria, parolele şi tot ce ai pe browser-ul desktop.

Contra: Nu suportă site-uri media, de multe ori încarcă versiunile desktop în loc de cele optimizate pentru mobil.

Opera Mobile 11

Browserul web, Opera a îndurat ridicarea şi căderea Netscape şi transformarea browser-ului Firebird în Firefox, precum şi declinul treptat al Internet Explorer-ului. În ciuda prezenţei sale şi pe piaţa browser-elor desktop, compania de software a avut o primire mai caldă pe piaţa telefoniei mobile, aici unde Opera are o audienţă de milioane de utilizatori. Cei care folosesc Opera apreciază sicronizarea cu Bookmark-urile de pe desktop, apelarea rapidă, motoarele de căutare, toate fiind făcute cu ajutorul Opera Link. Când vine vorba de personalizare, nu e la fel de deschis precum Dophin sau Firefox, dar pentru userii care doresc un web browser stabil, cu sprijin multimedia, un loc la Opera 11 e bine venit.

Pro: Interfaţă curată, suport flash, se poate sincroniza prin Opera Link, are apelări rapide, motoare de căutare şi să nu uităm un slide lin al paginilor.

Contra: Nu are funcţii auxiliare (Add-ons), motoarele de căutare sunt separate.

Opera Mini 6

Cu peste cei 100 de milioane de utilizatori lunar, browser-ul Opera Mini este cel mai de succes browser pentru mobil. În timp ce opera Mobile 11 este doar pentru smartphone-uri care rulează Android 2.2 sau mai nou, Mini este disponibil pe mult mai multe dispozitive: de la iPhone, până la Symbian, folosind mai puţine resurse pentru încărcarea paginilor web, făcând acest model ideal pentru reţelele cu date celulare slabe. În mare parte, recentul update al browser-ului ţine pasul cu fratele mai mare, având aproape toate funcţiile pe care le are şi Opera Mobile 11. Datorită tehnologiei folosite pentru a mări viteza de accesare folosind mai puţine resurse, Opera Mini nu este la fel de bun când vine vorba de site-uri cu conţinut bogat în media.

Pro: Rapid, aceeaşi interfaţă curată ca Opera Mobile 11, sincronizare prin Opera Link.

Contra: Nu are Flash incorporat sau HTML 5, suportul JavaScript vine cu câteva probleme.