Business Hi-Tech

Apple vine cu o nouă gamă de iPoduri şi o reţea socială axată pe muzică

Apple vine cu o nouă gamă de iPoduri şi o reţea socială axată pe muzică

Autor: Magraon Andreea

02.09.2010, 23:05 24

Apple, cea mai valoroasă companie de IT din lume, a lansat oreţea de socializare numită "Ping", ce va fi inclusă în nouaversiune a serviciului media online iTunes, mişcare interpretată cao încercare a gigantului IT de a intra în competiţie cu Facebook,Twitter şi MySpace - cele mai populare reţele sociale din acestmoment.

"Este o reţea de socializare dedicată muzicii. Credem că vadeveni populară repede, deoarece 160 de milioane de persoane o potfolosi începând de astăzi (miercuri - n. red.)", a declarat SteveJobs, CEO-ul Apple, în cadrul unei conferinţe la San Francisco. Cumfuncţionează noul produs?

Ping le permite utilizatorilor să-şi creeze liste cu melodiilepe care le ascultă şi să vadă ce ascultă prietenii lor.Utilizatorii îşi pot căuta prieteni pe care să-i "urmărească"(serviciu asemănător celui oferit de Twitter) după adresa dee-mail. Serviciul de socializare al Apple este gratuit şi estedisponibil prin programul iTunes pe 10 tipuri diferite de computere(Mac şi PC), dar şi prin aplicaţia iTunes pe iPhone şi iPod Touch.Analiştii de la firma de cercetare de piaţă CCS Insight au declaratcă iniţiativa Apple este "o mişcare ambiţioasă" şi că noua reţea vafi o provocare pentru MySpace, dar şi pentru celelalte reţele desocializare. "MySpace trebuie să analizeze ce înseamnă aceastălansare pentru ei. Probabil vor avea în curând un competitorputernic în Ping", a declarat Michael Gartenberg, partner lacompania de cercetare de piaţă Altimeter.

Reţeaua MySpace atrăgea, în mod obişnuit, muzicienii carefoloseau această platformă pentru a partaja conţinut muzical şipentru a atrage alţi muzicieni. Totuşi, în prezent, dezvoltareareţelei a stagnat.

"Ping distruge orice cotă de piaţă mai are MySpace. Rămâne devăzut ce fel de competitor va fi pentru Facebook", a declarat XeniJardin, coeditor la blogul specializat în tehnologie BoingBoing.

Odată cu lansarea noii versiuni a iTunes, Apple a lansat şi unserviciu de închiriat filme, momentan numai cele difuzate deposturile ABC si Fox. Astfel, pentru 99 de cenţi, utilizatorii potînchiria prin intermediul iTunes câte un film şi apoi să levizioneze pe computer sau pe alte dispozitive Apple.

Serviciul de închiriat filme face parte dintr-un alt produs noulansat de Apple în cadrul aceleiaşi conferinţe, numit Apple TV.Acesta este un dispozitiv care poate fi conectat la un televizor şifolosit pentru a viziona pe ecranul TV filme şi show-uri TV de peplatforma iTunes. Prima versiune a acestui produs datează din 2007,dar nu a fost niciodată un mare succes pentru Apple.

Noua versiune a Apple TV le permite utilizatorilor să închiriezeconţinuturi, de la 3,99 de dolari, care vor fi vizionate în formatHD. Noul dispozitiv Appl TV este cu 80% mai mic decât actualuldispozitiv şi costă 99 de dolari. Compania americană a prezentat şinoi versiuni ale playerelor portabile iPod. Noul iPod Shuffle aredin nou butoane, după ce au fost scoase la varianta precedentă şieste mult mai subţire. Varianta cu memoria de 2GB costă 49 dedolari.

De asemenea, iPod Nano are o formă pătrată, fiind cu 46% mai micdecât predecesorul său. O variantă de 8GB costă 146 de dolari, iarcea de 16GB - 179 de dolari. Va fi pus în vânzare într-osăptămână.

Cea de-a treia variantă de iPod, Touch, are nişte funcţii pecare nici iPhone 4, cel mai recent telefon al Apple, nu le are.Dispozitivul are două camere şi poate filma în format HD. iPodTouch va avea instalată aplicaţia Face Time, care permite chatvideo. Preţul porneşte de la 229 de dolari pentru varianta de 8GBşi ajunge la 399 de dolari pentru cea de 64 GB.

De asemenea, miercuri-seară Apple a lansat iOS 4.1, cea mai nouăversiune a sistemului de operare pentru iPhone. El va fi pus învânzare de săptămâna viitoare. Potrivit Apple, cu noul sistem deoperare nu vor mai exista probleme legate de recepţie sau deînchiderea ecranului odată ce telefonul e apropiat de faţă pentruconversaţie, semnalate la lansarea iPhone 4.

Ce a lansat nou Apple

  • iOS 4, noul sistem de operare pentru iPhone care permiterealizarea de fotografii ţn format HDR şi conectarea cu prieteniiîn timpul jocurilor.
  • Noi variante pentru cele trei tipuri de playere portabile aleApple: Nano, Shuffle şi Touch, cu preţuri ce pornesc de la 49 dedolari.
  • Apple TV, un dispozitiv care poate fi conectat la un televizorşi folosit pentru a viziona pe ecranul TV filme. Costă 99 dedolari.
  • Noua varianta a serviciului media online iTunes, care areîncorporată reţeaua de socializare Ping, creată pentru muzică.

Ce gadgeturi ţin afişul la târgul de electronice IFA dela Berlin

  • Samsung Galaxy Tab este o tabletă cu ecran de 7 inchi, camerăfoto de 3 megapixeli şi conectitivitate Wi-Fi şi 3G HSUPA cefuncţionează pe platforma Google Android 2.2. Ar putea ajunge înRomânia în octombrie la Orange şi Vodafone, potrivit unor surse depe piaţă. Tableta lansată de Samsung, un rival pentru iPad,cântăreşte doar 380 grame.
  • Prima cameră 3D - modelul HDC-SDT750 al Panasonic le va permiteutilizatorilor obişnuiţi să filmeze în 3D. Noul dispozitiv va intraîn magazine din octombrie la preţul de 1.300 de dolari. CameraPanasonic are un zoom optic 12x şi poate filma clipuri care nu suntîn format 3D.
  • Noi sisteme de navigaţie de la Sony - dispozitivele XNV-L77BT,770BT, L66BT şi 660BT. au ecran de 6,1, respectiv 7 inchi şi auhărţi ce acoperă 45 de ţări din Europa, ale producătorului desisteme de navigaţie TomTom.
  • Cel mai subţire televizor 3D din lume - lansat de LG,televizorul 3D Nano Full LED, model LEX8 are numai 0,88 cm îngrosime şi are 72 de inchi. Modelul a fost prezentat şi la LasVegas la începutul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO