Business Hi-Tech

Analistii straini despre RCS&RDS: A scazut putin, dar creste iar

Analistii straini despre RCS&RDS: A scazut putin, dar creste iar
07.02.2010, 23:10 122

RCS&RDS, cel mai mare operator telecom controlat de unroman, a trecut prin anul de criza 2009 mai bine decat altecompanii telecom, iar investitiile "masive" realizate in aceastaperioada plaseaza compania intr-o pozitie foarte buna pentru areveni imediat la cresteri ale venitului si profitului operational,scriu analistii agentiilor internationale de rating Moody's siStandard and Poor's (S&P), dupa ce au avut acces la dateprivind rezultatele companiei dupa primele noua luni din 2009.

Rapoartele intocmite de agentiile de rating ofera de altfel inpremiera detalii despre activitatea RCS&RDS in 2009 siplanurile pentru anul curent, in conditiile in care compania refuzain mod sistematic sa ofere date despre rezultatele financiare saustrategia comerciala.

Grupul controlat de oradeanul Zoltan Teszari a obtinut inprimele noua luni ale anului trecut un profit operational de 77,8mil. $ la venituri de 518,3 mil. $. Daca dinamica veniturilor s-apastrat si in T4, RCS ar putea inchide 2009 cu afaceri de 691 mil.dolari, o scadere de doar 9 mil. $ a veniturilor fata de 2008.

Potrivit estimarilor, in Romania, cea mai mare piata a RCS,veniturile de pe piata telecom au scazut, in euro, cu peste20%.

Operatorul a investit "masiv" anul trecut in imbunatatirea siextinderea retelei sale telecom, astfel ca in acest an companiapoate reveni rapid pe crestere, scriu analistii S&P.

"Operatorul are o oportunitate substantiala de crestere prinofertele de pachete de servicii din Romania si Ungaria, carecombina servicii TV, internet si telefonie fixa si mobila, cuposibilitatea de a capitaliza in particular nivelul actual scazutal penetrarii pentru serviciile de internet de mare viteza dinRomania. Ofertele 3-play si 5-play ar putea proteja si mari surselede venituri, imbunatati loialitatea clientilor si mentine la unnivel scazut rata plecarii abonatilor", scriu analistiiS&P.

Pe langa datele deja cunoscute despre RCS&RDS, ca estenumarul unu pe televiziune prin satelit pe pietele din Romania siUngaria, Moody's scrie ca operatorul este lider si in Slovacia,Cehia si Croatia si numarul doi in Serbia.

"In timp ce nu estimam ca economia Romaniei va reveni lacrestere in 2010, anticipam ca veniturile si profitul operationalal RCS&RDS ar trebui sa revina la o crestere pozitiva datoritaunui mediu mult mai stabil pe piata valutara si al preturilorcompetitive practicate de companie", scriu analistii S&P.

RCS&RDS, care are unele dintre cele mai agresive preturi depe piata telecom din regiune, a fost de altfel una dintre putinelecompanii care a marit anul trecut tarifele, pe fondul deprecieriimonedelor nationale din regiune.

Agentiile de rating, care au avut acces la datele RCS&RDS pefondul unei incercari a companiei de a se imprumuta de pe pieteleexterne cu 200 mil. $, scriu ca emisiunea de obligatiuni esteextrem de importanta pentru companie.

"O emisiune de bonduri de succes ar putea asigura o rezerva delichiditate foarte importanta, in absenta careia compania ar aveaconsiderabil mai putina flexibilitate operationala si financiara dea-si urmari interesele strategice si comerciale, scrie S&P."RCS nu are niciun angajament semnat pentru o linie de finantare deback-up pe langa cele aproximativ 34 de milioane de dolari - parteanefolosita a unor facilitati overdraft de 44 si 25 de milioane dedolari."

Potrivit S&P, majoritatea cerintelor de refinantare alecompaniei se extind pana in 2011 si 2012. Compania are credite depeste 500 mil. dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO