Analistii straini despre RCS&RDS: A scazut putin, dar creste iar

Autor: Adrian Stefan Seceleanu 07.02.2010

Agentiile de rating lauda abilitatea RCS&RDS de a gestiona cashul, dar arata ca operatorul nu are un back-up daca emisiunea de obligatiuni va esua.



RCS&RDS, cel mai mare operator telecom controlat de un roman, a trecut prin anul de criza 2009 mai bine decat alte companii telecom, iar investitiile "masive" realizate in aceasta perioada plaseaza compania intr-o pozitie foarte buna pentru a reveni imediat la cresteri ale venitului si profitului operational, scriu analistii agentiilor internationale de rating Moody's si Standard and Poor's (S&P), dupa ce au avut acces la date privind rezultatele companiei dupa primele noua luni din 2009.

Rapoartele intocmite de agentiile de rating ofera de altfel in premiera detalii despre activitatea RCS&RDS in 2009 si planurile pentru anul curent, in conditiile in care compania refuza in mod sistematic sa ofere date despre rezultatele financiare sau strategia comerciala.

Grupul controlat de oradeanul Zoltan Teszari a obtinut in primele noua luni ale anului trecut un profit operational de 77,8 mil. $ la venituri de 518,3 mil. $. Daca dinamica veniturilor s-a pastrat si in T4, RCS ar putea inchide 2009 cu afaceri de 691 mil. dolari, o scadere de doar 9 mil. $ a veniturilor fata de 2008.

Potrivit estimarilor, in Romania, cea mai mare piata a RCS, veniturile de pe piata telecom au scazut, in euro, cu peste 20%.

Operatorul a investit "masiv" anul trecut in imbunatatirea si extinderea retelei sale telecom, astfel ca in acest an compania poate reveni rapid pe crestere, scriu analistii S&P.

"Operatorul are o oportunitate substantiala de crestere prin ofertele de pachete de servicii din Romania si Ungaria, care combina servicii TV, internet si telefonie fixa si mobila, cu posibilitatea de a capitaliza in particular nivelul actual scazut al penetrarii pentru serviciile de internet de mare viteza din Romania. Ofertele 3-play si 5-play ar putea proteja si mari sursele de venituri, imbunatati loialitatea clientilor si mentine la un nivel scazut rata plecarii abonatilor", scriu analistii S&P.

Pe langa datele deja cunoscute despre RCS&RDS, ca este numarul unu pe televiziune prin satelit pe pietele din Romania si Ungaria, Moody's scrie ca operatorul este lider si in Slovacia, Cehia si Croatia si numarul doi in Serbia.

"In timp ce nu estimam ca economia Romaniei va reveni la crestere in 2010, anticipam ca veniturile si profitul operational al RCS&RDS ar trebui sa revina la o crestere pozitiva datorita unui mediu mult mai stabil pe piata valutara si al preturilor competitive practicate de companie", scriu analistii S&P.

RCS&RDS, care are unele dintre cele mai agresive preturi de pe piata telecom din regiune, a fost de altfel una dintre putinele companii care a marit anul trecut tarifele, pe fondul deprecierii monedelor nationale din regiune.

Agentiile de rating, care au avut acces la datele RCS&RDS pe fondul unei incercari a companiei de a se imprumuta de pe pietele externe cu 200 mil. $, scriu ca emisiunea de obligatiuni este extrem de importanta pentru companie.

"O emisiune de bonduri de succes ar putea asigura o rezerva de lichiditate foarte importanta, in absenta careia compania ar avea considerabil mai putina flexibilitate operationala si financiara de a-si urmari interesele strategice si comerciale, scrie S&P. "RCS nu are niciun angajament semnat pentru o linie de finantare de back-up pe langa cele aproximativ 34 de milioane de dolari - partea nefolosita a unor facilitati overdraft de 44 si 25 de milioane de dolari."

Potrivit S&P, majoritatea cerintelor de refinantare ale companiei se extind pana in 2011 si 2012. Compania are credite de peste 500 mil. dolari.