Business Hi-Tech

90% din banii de pe telecom sunt în mâinile a cinci companii

90% din banii de pe telecom sunt în mâinile a cinci companii

Autor: Adrian Seceleanu

26.09.2010, 23:51 245

Orange, Vodafone, Romtelecom, Cosmote şi RCS&RDS, cei maimari operatori de comunicaţii din România, au obţinut anul trecutaproape 90% din banii plătiţi de români pentru servicii decomunicaţii şi televiziune, arată datele financiare publicate decompanii şi cifrele privind piaţa telecom publicate de autoritateade reglementare (ANCOM).

Operatorii de telefonie mobilă Orange şi Vodafone rămân cei maiputernici jucători de pe piaţă, cu o cotă de piaţă cumulată deaproape 50% din punct de vedere al veniturilor din 2009.

Orange a avut anul trecut o cotă de piaţă de 26,1% din punct devedere al veniturilor, în scădere faţă de anul precedent. Cota depiaţă a Vodafone a fost de peste 23%, de asemenea în scădere înraport cu anul anterior. Cotele de piaţă ale operatorilor suntcalculate în raport cu veniturile de pe întreaga piaţă decomunicaţii, care includ şi segmente precum televiziunea, pe carecei doi operatori nu sunt prezenţi. Astfel, Orange şi Vodafone aucote de piaţă mai mari pe segmentul de telefonie mobilă, însăacestea nu pot fi calculate până când ANCOM nu va publica datesegmentate despre evoluţia pieţei telecom în 2009. Spre exemplu,din punct de vedere al numărului de clienţi, Orange şi Vodafoneaveau la finele anului trecut o cotă de piaţă de 37,8%, respectiv33,2% - conform unor estimări ale France Telecom.

Scăderea cu aproximativ 400 mil. euro a veniturilor de pe piaţade telefonie mobilă, afectată puternic de recesiune, s-a reflectatîn evoluţia cotelor de piaţă pentru operatorii care nu au cele maimari venituri de pe această piaţă, aşa cum este Romtelecom. Cota depiaţă după venituri a Romtelecom a crescut uşor anul trecut, deşicifra de afaceri a operatorului a scăzut.

Datele arată şi că Romtelecom şi Cosmote au împreună o cotă deaproape 30% din banii plătiţi anul trecut de români pentru serviciide comunicaţii, chiar dacă la calculul cotei nu au fost luate încalcul rezultatele unor companii precum Germanos sau NextGen. Celedouă companii acţionează separat pe piaţa locală, iar peste 40% dinacţiunile Romtelecom sunt deţinute de statul român.

Raportul ANCOM şi datele financiare ale operatorilor arată, pede altă parte, că grupurile internaţionale de comunicaţii (FranceTelecom, Vodafone şi OTE/Deutsche Telekom) au o cotă de aproximativ80% din veniturile de pe piaţa de comunicaţii din România, în timpce RCS&RDS, singurul mare operator telecom controlat de unromân, are sub 10%.

Şi ponderea jucătorilor mici de pe piaţa locală de comunicaţii ascăzut, din punct de vedere al veniturilor, de la aproximativ 7% în2008 la 6% anul trecut. Cota operatorilor mici ar putea fi însăchiar şi mai mică, având în vedere numeroasele achiziţii aleRomtelecom (NextGen) şi RCS&RDS care nu au fost încă integrateîn companiile mamă.

Piaţa de telecomunicaţii a atins 4,01 miliarde de euro în 2009,în scădere cu 13,1% faţă de anul precedent, conform datelorcentralizate de Autoritatea Naţională pentru Administrare şiReglementare în Comunicaţii (ANCOM).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO