90% din banii de pe telecom sunt în mâinile a cinci companii

Autor: Adrian Seceleanu 26.09.2010

Orange, Vodafone, Romtelecom, Cosmote şi RCS&RDS, cei mai mari operatori de comunicaţii din România, au obţinut anul trecut aproape 90% din banii plătiţi de români pentru servicii de comunicaţii şi televiziune, arată datele financiare publicate de companii şi cifrele privind piaţa telecom publicate de autoritatea de reglementare (ANCOM).

Operatorii de telefonie mobilă Orange şi Vodafone rămân cei mai puternici jucători de pe piaţă, cu o cotă de piaţă cumulată de aproape 50% din punct de vedere al veniturilor din 2009.

Orange a avut anul trecut o cotă de piaţă de 26,1% din punct de vedere al veniturilor, în scădere faţă de anul precedent. Cota de piaţă a Vodafone a fost de peste 23%, de asemenea în scădere în raport cu anul anterior. Cotele de piaţă ale operatorilor sunt calculate în raport cu veniturile de pe întreaga piaţă de comunicaţii, care includ şi segmente precum televiziunea, pe care cei doi operatori nu sunt prezenţi. Astfel, Orange şi Vodafone au cote de piaţă mai mari pe segmentul de telefonie mobilă, însă acestea nu pot fi calculate până când ANCOM nu va publica date segmentate despre evoluţia pieţei telecom în 2009. Spre exemplu, din punct de vedere al numărului de clienţi, Orange şi Vodafone aveau la finele anului trecut o cotă de piaţă de 37,8%, respectiv 33,2% - conform unor estimări ale France Telecom.

Scăderea cu aproximativ 400 mil. euro a veniturilor de pe piaţa de telefonie mobilă, afectată puternic de recesiune, s-a reflectat în evoluţia cotelor de piaţă pentru operatorii care nu au cele mai mari venituri de pe această piaţă, aşa cum este Romtelecom. Cota de piaţă după venituri a Romtelecom a crescut uşor anul trecut, deşi cifra de afaceri a operatorului a scăzut.

Datele arată şi că Romtelecom şi Cosmote au împreună o cotă de aproape 30% din banii plătiţi anul trecut de români pentru servicii de comunicaţii, chiar dacă la calculul cotei nu au fost luate în calcul rezultatele unor companii precum Germanos sau NextGen. Cele două companii acţionează separat pe piaţa locală, iar peste 40% din acţiunile Romtelecom sunt deţinute de statul român.

Raportul ANCOM şi datele financiare ale operatorilor arată, pe de altă parte, că grupurile internaţionale de comunicaţii (France Telecom, Vodafone şi OTE/Deutsche Telekom) au o cotă de aproximativ 80% din veniturile de pe piaţa de comunicaţii din România, în timp ce RCS&RDS, singurul mare operator telecom controlat de un român, are sub 10%.

Şi ponderea jucătorilor mici de pe piaţa locală de comunicaţii a scăzut, din punct de vedere al veniturilor, de la aproximativ 7% în 2008 la 6% anul trecut. Cota operatorilor mici ar putea fi însă chiar şi mai mică, având în vedere numeroasele achiziţii ale Romtelecom (NextGen) şi RCS&RDS care nu au fost încă integrate în companiile mamă.

Piaţa de telecomunicaţii a atins 4,01 miliarde de euro în 2009, în scădere cu 13,1% faţă de anul precedent, conform datelor centralizate de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).