Business Construct

Editorial: Cresterea este „inevitabila”, dar nu vine

Editorial: Cresterea este „inevitabila”, dar nu vine
23.03.2010, 15:19 22

Proiectele rezidentiale noi nu vor fi incepute anul acesta,pentru autostrazi si drumuri nu sunt bani, calea ferata este incontinuare uitata de autoritati, cam acesta este scenariul deinceput de an in constructii, pe fundalul unei ierni asa cum nu amai fost de 20 de ani. Cu greu poate fi gasita o previziuneoptimista in contextul in care doar locuintele individuale, catevaproiecte comerciale incepute in anii trecuti, sali de sport, bazinede inot si un patinoar artificial mai sunt in prezent inconstructie.

Daca in urma cu un an 2010 era vazut ca revenirea dupa operioada dificila, acum principalii jucatori de pe piata se uitaspre 2011-2012 pentru revitalizarea pietei, care este considerata"inevitabila". Constructia a 200 km de autostrazi in 20 de ani,livrarea sau reconstruirea a doar 6.000-7.000 de locuinte anual inCapitala sunt cateva din motivele pe care le sustin producatorii demateriale de constructii atunci cand spun ca in continuare estepotential de crestere.

Din pacate, populatia cu venituri medii, cea care a sustinutboomul economic din perioada 2004-2008, se afla in prezent instand-by, in asteptarea relansarii creditarii si a unor locuri demunca mai sigure. Aceleasi persoane cu venituri medii sunt si celecare spera ca preturile sa mai scada, dupa ce in perioada de boomdezvoltatorii aveau adaosuri chiar si de 300%.

In numarul curent al revistei Business Construct vom prezenta ceproiecte rezidentiale vor continua constructia anul acesta si catde mult au scazut preturile. Totusi preturile nu au scazutsuficient avand in vedere ca piata materialelor a scazut cu 30%,insa piata totala a constructiilor s-a redus doar cu 17%, ceea cearata decalajul ridicat dintre preturile mari practicate deinvestitorii imobiliari si pretul de constructie.

In consecinta nu se stie cand va reveni cresterea, insa, cand seva intoarce, avansul anual va fi intre 5% si 10% in variantaoptimista, un eventual boom fiind posibil abia in 2015-2017.

www.businessconstruct.wordpress.com

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO