Editorial: Cresterea este „inevitabila”, dar nu vine

Autor: Catalin Lupoaie 23.03.2010

Proiectele rezidentiale noi nu vor fi incepute anul acesta, pentru autostrazi si drumuri nu sunt bani, calea ferata este in continuare uitata de autoritati, cam acesta este scenariul de inceput de an in constructii, pe fundalul unei ierni asa cum nu a mai fost de 20 de ani. Cu greu poate fi gasita o previziune optimista in contextul in care doar locuintele individuale, cateva proiecte comerciale incepute in anii trecuti, sali de sport, bazine de inot si un patinoar artificial mai sunt in prezent in constructie.

Daca in urma cu un an 2010 era vazut ca revenirea dupa o perioada dificila, acum principalii jucatori de pe piata se uita spre 2011-2012 pentru revitalizarea pietei, care este considerata "inevitabila". Constructia a 200 km de autostrazi in 20 de ani, livrarea sau reconstruirea a doar 6.000-7.000 de locuinte anual in Capitala sunt cateva din motivele pe care le sustin producatorii de materiale de constructii atunci cand spun ca in continuare este potential de crestere.

Din pacate, populatia cu venituri medii, cea care a sustinut boomul economic din perioada 2004-2008, se afla in prezent in stand-by, in asteptarea relansarii creditarii si a unor locuri de munca mai sigure. Aceleasi persoane cu venituri medii sunt si cele care spera ca preturile sa mai scada, dupa ce in perioada de boom dezvoltatorii aveau adaosuri chiar si de 300%.

In numarul curent al revistei Business Construct vom prezenta ce proiecte rezidentiale vor continua constructia anul acesta si cat de mult au scazut preturile. Totusi preturile nu au scazut suficient avand in vedere ca piata materialelor a scazut cu 30%, insa piata totala a constructiilor s-a redus doar cu 17%, ceea ce arata decalajul ridicat dintre preturile mari practicate de investitorii imobiliari si pretul de constructie.

In consecinta nu se stie cand va reveni cresterea, insa, cand se va intoarce, avansul anual va fi intre 5% si 10% in varianta optimista, un eventual boom fiind posibil abia in 2015-2017.

www.businessconstruct.wordpress.com