Business Construct

Doar fotbalul mai trage în sus construcţiile din regiune

Doar fotbalul mai trage în sus construcţiile din regiune

Autor: Ciprian Valentin Botea

27.10.2010, 22:39 27

În mai multe ţări, cum ar fi Polonia, încep să apară în prezentsemnale de revenire a pieţei, dar acestea sunt destul de slabe. Înplus, în ţările din fostul spaţiu sovietic, în special în Rusia şiUcraina, producătorii de materiale de construcţii văd în continuarecum li se prăbuşesc vânzările, iar în condiţiile în care nu auprespective foarte încurajatoare pentru perioada următoare auînceput chiar să renunţe la planurile de investiţii anun­ţateanterior. În ţările membre ale Uniunii Europene, analiştii speră capiaţa materialelor de construcţii să fie susţinută în următorii anide intensificarea activităţii pe segmentul de infrastructură,susţinută de absorbţia de fonduri europene.

În special producătorii de ciment speră ca proiectele deinfrastructură cofinanţate cu fonduri de la Bruxelles să lerevigoreze vânzările în această perioadă dificilă. Doar înBulgaria, Cehia, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria se găsesscaproape 40 de fabrici de ciment, majoritatea controlate de giganţiinternaţionali din industria de profil, precum Holcim, Lafarge,HeidelbergCement sau Italcementi, potrivit datelor publicate decompania de cercetare Polish Market Research (PMR).

Capacitatea de producţie însumată a celor 40 de fabrici de cimenteste de 50 de milioane de tone. Producţia de ciment a fabricilordin regiune a crescut cu 13% în 2007 şi 5% în 2008, când a ajuns laun nivel record de 44,4 milioane de tone. În 2009, cererea deciment s-a prăbuşit, ceea ce a generat o scădere cu peste o cincimea producţiei din regiune, până la 35 de milioane de tone. Pentru2010 este aşteptată o creştere a producţiei de ciment din regiunecu doar 1,5%, urmând ca în 2011 creşterea să accelereze la 9,5%. Lanivel global este de aşteptat ca producţia de ciment să avansezeîntr-un ritm mediu anual de sub 5% până în 2013, cele mai mari ratede creştere urmând să se înregistreze în economiile emergente dinAsia de Sud-Est. Polonezii Încep s miŞte Polonia, singura economiedin regiune care a rămas pe plus anul trecut, în condiţiile în caremajoritatea ţărilor au înregistrat contracţii severe, pare să deaşi semnalul revenirii pieţei de construcţii.

Piaţa materialelor de construcţii din Polonia va atinge un vârfanul viitor, când urmează să se înregistreze apogeul pregătirilorpentru Campionatul European de Fotbal din 2012. Încurajate decreşterea numărului de proiecte de infrastructură aflate înderulare, inclusiv proiecte dezvoltate special pentru organizareacampionatului sau anunţate de autorităţi, companiile de construcţiicare au participat în septembrie la un studiu realizat de PolishMarket Research au indicat într-un număr mai mare decât la ediţiileprecedente ale sondajului că au aşteptări pozitive legate deevoluţia segmentului pe care activează. Un indice publicatsemestrial de PMR, care măsoară percepţiile celor mai mari 200 decompanii de construcţii din Polonia, a înregistrat în septembrie ocreştere până la 7,8 puncte, comparativ cu 6,8 puncte în martieanul acesta şi 5,5 puncte în septembrie 2009. Cele mai multecompanii de construcţii se aşteaptă ca piaţa să fie impulsionată deproiectele de infrastructură susţinute din fonduri europene, întimp ce o altă parte a constructorilor spun că legislaţiatransparentă şi accesul la credite sunt alte două elemente caresusţin revenirea cât mai rapidă a pieţei.

În plus, şi cererea de materiale de construcţii din partea mediuluiprivat începe să-şi revină în contextul în care accelerarearitmului de creştere a economiei a dezmorţit piaţa financiară, iardezvoltatorii imobiliari au început din nou să ia credite pentruconstruirea de proiecte noi. În trimestrul doi economia poloneză aînregistrat o creştere de 3,5%, după ce pe parcursul anului trecutProdusul Intern Brut a avansat cu 1,7%. În acest context,investitorii străini încep să-şi îndrepte din nou atenţia cătrepiaţa imobiliară poloneză, văzută ca fiind mult mai puţin riscantădecât restul regiunii. De exemplu, volumul spaţiilor de birouriocupate pe piaţa din Varşovia a înregistrat cinci trimestre decreştere consecutivă, iar în ultimul an stocul total de spaţii debirouri a crescut la peste 3,4 milioane de metri pătraţi, potrivitdatelor companiei de consultanţă imobiliară Cushman &Wakefield.

Estimările pentru a doua jumătate a anului indicau o creştere cuîncă 50.000 de metri pătraţi a stocului de spaţii de birouri dincapitala poloneză, dintre care mai mult de un sfert în zonecentrale. Cererea de materiale de construcţii creşte şi pesegmentul spaţiilor comerciale, unde în prima jumătate a anuluistocul a crescut cu 28.000 de metri pătraţi. Cifra nu pare mare,dar îmbunătăţirea este evidentă prin comparaţie cu cei 36.000 demetri pătraţi construiţi din ianuarie 2008 până în decembrie 2009,potrivit analiştilor companiei de consultanţă imobiliară CB RichardEllis. Semnale slabe de revenire În Ungaria Economia Ungariei aînregistrat o creştere uşoară, de doar un punct procentual, întrimestrul al doilea din 2010, după o contracţie severă peparcursul anului trecut, analiştii Market Publishers aşteptându-seca industria construcţiilor să înregistreze un avans uşor anulacesta, existând chiar riscul ca piaţa să stagneze.

Principalele probleme sunt reprezentate de cererea încă slabăpentru materiale de construcţie din partea mediului privat şi deretincenţa băncilor în a acorda credite companiilor, în specialcelor din construcţii. În paralel, nici investiţiile publice nu potcompensa activitatea "anemică" din sectorul privat, din cauzapresiunilor asupra veniturilor şi a creşterii deficitului bugetar.Singurele direcţii care ar putea susţine cererea de materiale deconstrucţii pe piaţa din Ungaria în următoarea perioadă suntgenerate de continuarea lucrărilor de construcţie la mai multetronsoane de autostradă. În ciuda perspectivelor pe termen scurt nutocmai pozitive, investitorii au detectat potenţialul pe termenlung pe care îl oferă regiunea. Astfel, autorităţile din oraşulVárosnamény, situat în partea de nord-est a ţării, au reuşit săatragă un investitor al cărui nume nu a fost făcut public, careurmează să construiască aici o fabrică de mortare uscate, potrivitunui articol din cotidianul maghiar Kelet-Magyarország. Activitateaîn fabrică urmează să înceapă în septembrie anul viitor, iarfabrica va avea o capacitate de 3,2 milioane de tone. În fabricăvor lucra 30 de angajaţi în primul an, urmând ca în decurs de cinciani numărul acestora să crească la 100 de persoane.

Problemele continu În Rusia Şi în oraşul rusesc Novorossiyskurmează să fie finalizată în prima jumătate a anului viitor ofabrică de ciment aparţinând companiei Novoroscement. Finalizareaconstrucţiei a fost însă amânată cu o jumătate de an, iniţialcompania anunţând că fabrica va începe să funcţioneze în a douaparte a lui 2010. Valoarea investiţiei se ridică la circa 400 demilioane de dolari, iar fabrica va avea o capacitate de producţiecuprinsă între 2,5 şi 3,5 tone de ciment. Amânarea deschideriifabricii vine în contextul în care consumul de beton din Rusiacontinuă să se contracte, în august fiind înregistrată o scădere cu3,8% comparativ cu perioada similară a anului trecut, până la 2,1milioane de metri cubi, potrivit datelor companiei de cercetareSMPro. În perioada ianuarie-august producţia de beton s-a redus cu5,6% faţă de aceeaşi perioadă din 2009, până la 11,9 milioane demetri cubi. Relansarea Întârzie În Ucraina Şi România Condiţiileeconomice nefavorabile din Ucraina au determinat producătorulfrancez de ciment Lafarge să îngheţe recent proiectul privindconstruirea unei fabrici cu o capacitate anuală de 2,5 milioane detone de ciment.

Proiectul a fost anunţat încă din 2007, dar până în prezent s-alucrat doar la planul de construcţie. Fabrica ar urma să se întindăpe o suprafaţă de 100 de hectare în provincia Lvov. Valoareainvestiţiei în acest proiect este estimată la 280-300 de milioanede euro, potrivit Polish Market Research. Ucraina este ţarăcoorganizatoare a Campionatului European de Fotbal din 2012,alături de Polonia, dar condiţiile economice sunt mult mai dificileaici, ceea ce face ca investiţiile în infrastructura necesarădesfăşurării evenimentului să nu poată contrabalansa lipsainvestiţiilor private. Şi în România piaţa materialelor deconstrucţii s-ar putea diminua cu 15-20% anul acesta, după ce anultrecut contracţia a fost de 28%, potrivit estimărilor AsociaţieiProducătorilor de Materiale de Construcţii din România (APMCR).Vânzările de materiale de construcţii sunt estimate anul acesta lapuţin peste 4 miliarde de euro, comparativ cu 5 miliarde de euro în2009. Constructorii estimează o creştere uşoară pe segmentul dereparaţii şi întreţinere, dar acestea nu au cum să compensezeblocajul din industria locuinţelor şi îngheţul dininfrastructură.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO