Doar fotbalul mai trage în sus construcţiile din regiune

Autor: Ciprian Valentin Botea 27.10.2010

Numărul tot mai mic de proiecte de investiţii în infrastructură şi lipsa finanţării resimiţită de dezvoltatorii imobiliari au afectat puternic industria materialelor de construcţii din Europa Centrală şi de Est, pentru multe pieţe din regiune scăderile de două cifre pe acest segment devenind o obişnuinţă în ultimii doi ani. Ceva mai bine stă Polonia, care este în toiul pregătirilor pentru Campionatul European de Fotbal din 2012.



În mai multe ţări, cum ar fi Polonia, încep să apară în prezent semnale de revenire a pieţei, dar acestea sunt destul de slabe. În plus, în ţările din fostul spaţiu sovietic, în special în Rusia şi Ucraina, producătorii de materiale de construcţii văd în continuare cum li se prăbuşesc vânzările, iar în condiţiile în care nu au prespective foarte încurajatoare pentru perioada următoare au început chiar să renunţe la planurile de investiţii anun­ţate anterior. În ţările membre ale Uniunii Europene, analiştii speră ca piaţa materialelor de construcţii să fie susţinută în următorii ani de intensificarea activităţii pe segmentul de infrastructură, susţinută de absorbţia de fonduri europene.

În special producătorii de ciment speră ca proiectele de infrastructură cofinanţate cu fonduri de la Bruxelles să le revigoreze vânzările în această perioadă dificilă. Doar în Bulgaria, Cehia, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria se găsessc aproape 40 de fabrici de ciment, majoritatea controlate de giganţi internaţionali din industria de profil, precum Holcim, Lafarge, HeidelbergCement sau Italcementi, potrivit datelor publicate de compania de cercetare Polish Market Research (PMR).

Capacitatea de producţie însumată a celor 40 de fabrici de ciment este de 50 de milioane de tone. Producţia de ciment a fabricilor din regiune a crescut cu 13% în 2007 şi 5% în 2008, când a ajuns la un nivel record de 44,4 milioane de tone. În 2009, cererea de ciment s-a prăbuşit, ceea ce a generat o scădere cu peste o cincime a producţiei din regiune, până la 35 de milioane de tone. Pentru 2010 este aşteptată o creştere a producţiei de ciment din regiune cu doar 1,5%, urmând ca în 2011 creşterea să accelereze la 9,5%. La nivel global este de aşteptat ca producţia de ciment să avanseze într-un ritm mediu anual de sub 5% până în 2013, cele mai mari rate de creştere urmând să se înregistreze în economiile emergente din Asia de Sud-Est. Polonezii Încep s miŞte Polonia, singura economie din regiune care a rămas pe plus anul trecut, în condiţiile în care majoritatea ţărilor au înregistrat contracţii severe, pare să dea şi semnalul revenirii pieţei de construcţii.

Piaţa materialelor de construcţii din Polonia va atinge un vârf anul viitor, când urmează să se înregistreze apogeul pregătirilor pentru Campionatul European de Fotbal din 2012. Încurajate de creşterea numărului de proiecte de infrastructură aflate în derulare, inclusiv proiecte dezvoltate special pentru organizarea campionatului sau anunţate de autorităţi, companiile de construcţii care au participat în septembrie la un studiu realizat de Polish Market Research au indicat într-un număr mai mare decât la ediţiile precedente ale sondajului că au aşteptări pozitive legate de evoluţia segmentului pe care activează. Un indice publicat semestrial de PMR, care măsoară percepţiile celor mai mari 200 de companii de construcţii din Polonia, a înregistrat în septembrie o creştere până la 7,8 puncte, comparativ cu 6,8 puncte în martie anul acesta şi 5,5 puncte în septembrie 2009. Cele mai multe companii de construcţii se aşteaptă ca piaţa să fie impulsionată de proiectele de infrastructură susţinute din fonduri europene, în timp ce o altă parte a constructorilor spun că legislaţia transparentă şi accesul la credite sunt alte două elemente care susţin revenirea cât mai rapidă a pieţei.

În plus, şi cererea de materiale de construcţii din partea mediului privat începe să-şi revină în contextul în care accelerarea ritmului de creştere a economiei a dezmorţit piaţa financiară, iar dezvoltatorii imobiliari au început din nou să ia credite pentru construirea de proiecte noi. În trimestrul doi economia poloneză a înregistrat o creştere de 3,5%, după ce pe parcursul anului trecut Produsul Intern Brut a avansat cu 1,7%. În acest context, investitorii străini încep să-şi îndrepte din nou atenţia către piaţa imobiliară poloneză, văzută ca fiind mult mai puţin riscantă decât restul regiunii. De exemplu, volumul spaţiilor de birouri ocupate pe piaţa din Varşovia a înregistrat cinci trimestre de creştere consecutivă, iar în ultimul an stocul total de spaţii de birouri a crescut la peste 3,4 milioane de metri pătraţi, potrivit datelor companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield.

Estimările pentru a doua jumătate a anului indicau o creştere cu încă 50.000 de metri pătraţi a stocului de spaţii de birouri din capitala poloneză, dintre care mai mult de un sfert în zone centrale. Cererea de materiale de construcţii creşte şi pe segmentul spaţiilor comerciale, unde în prima jumătate a anului stocul a crescut cu 28.000 de metri pătraţi. Cifra nu pare mare, dar îmbunătăţirea este evidentă prin comparaţie cu cei 36.000 de metri pătraţi construiţi din ianuarie 2008 până în decembrie 2009, potrivit analiştilor companiei de consultanţă imobiliară CB Richard Ellis. Semnale slabe de revenire În Ungaria Economia Ungariei a înregistrat o creştere uşoară, de doar un punct procentual, în trimestrul al doilea din 2010, după o contracţie severă pe parcursul anului trecut, analiştii Market Publishers aşteptându-se ca industria construcţiilor să înregistreze un avans uşor anul acesta, existând chiar riscul ca piaţa să stagneze.

Principalele probleme sunt reprezentate de cererea încă slabă pentru materiale de construcţie din partea mediului privat şi de retincenţa băncilor în a acorda credite companiilor, în special celor din construcţii. În paralel, nici investiţiile publice nu pot compensa activitatea "anemică" din sectorul privat, din cauza presiunilor asupra veniturilor şi a creşterii deficitului bugetar. Singurele direcţii care ar putea susţine cererea de materiale de construcţii pe piaţa din Ungaria în următoarea perioadă sunt generate de continuarea lucrărilor de construcţie la mai multe tronsoane de autostradă. În ciuda perspectivelor pe termen scurt nu tocmai pozitive, investitorii au detectat potenţialul pe termen lung pe care îl oferă regiunea. Astfel, autorităţile din oraşul Városnamény, situat în partea de nord-est a ţării, au reuşit să atragă un investitor al cărui nume nu a fost făcut public, care urmează să construiască aici o fabrică de mortare uscate, potrivit unui articol din cotidianul maghiar Kelet-Magyarország. Activitatea în fabrică urmează să înceapă în septembrie anul viitor, iar fabrica va avea o capacitate de 3,2 milioane de tone. În fabrică vor lucra 30 de angajaţi în primul an, urmând ca în decurs de cinci ani numărul acestora să crească la 100 de persoane.

Problemele continu În Rusia Şi în oraşul rusesc Novorossiysk urmează să fie finalizată în prima jumătate a anului viitor o fabrică de ciment aparţinând companiei Novoroscement. Finalizarea construcţiei a fost însă amânată cu o jumătate de an, iniţial compania anunţând că fabrica va începe să funcţioneze în a doua parte a lui 2010. Valoarea investiţiei se ridică la circa 400 de milioane de dolari, iar fabrica va avea o capacitate de producţie cuprinsă între 2,5 şi 3,5 tone de ciment. Amânarea deschiderii fabricii vine în contextul în care consumul de beton din Rusia continuă să se contracte, în august fiind înregistrată o scădere cu 3,8% comparativ cu perioada similară a anului trecut, până la 2,1 milioane de metri cubi, potrivit datelor companiei de cercetare SMPro. În perioada ianuarie-august producţia de beton s-a redus cu 5,6% faţă de aceeaşi perioadă din 2009, până la 11,9 milioane de metri cubi. Relansarea Întârzie În Ucraina Şi România Condiţiile economice nefavorabile din Ucraina au determinat producătorul francez de ciment Lafarge să îngheţe recent proiectul privind construirea unei fabrici cu o capacitate anuală de 2,5 milioane de tone de ciment.

Proiectul a fost anunţat încă din 2007, dar până în prezent s-a lucrat doar la planul de construcţie. Fabrica ar urma să se întindă pe o suprafaţă de 100 de hectare în provincia Lvov. Valoarea investiţiei în acest proiect este estimată la 280-300 de milioane de euro, potrivit Polish Market Research. Ucraina este ţară coorganizatoare a Campionatului European de Fotbal din 2012, alături de Polonia, dar condiţiile economice sunt mult mai dificile aici, ceea ce face ca investiţiile în infrastructura necesară desfăşurării evenimentului să nu poată contrabalansa lipsa investiţiilor private. Şi în România piaţa materialelor de construcţii s-ar putea diminua cu 15-20% anul acesta, după ce anul trecut contracţia a fost de 28%, potrivit estimărilor Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii din România (APMCR). Vânzările de materiale de construcţii sunt estimate anul acesta la puţin peste 4 miliarde de euro, comparativ cu 5 miliarde de euro în 2009. Constructorii estimează o creştere uşoară pe segmentul de reparaţii şi întreţinere, dar acestea nu au cum să compenseze blocajul din industria locuinţelor şi îngheţul din infrastructură.