Burse - Fonduri mutuale

Verbund, companie de energie austriacă mai mare şi mai profitabilă decât Hidroelectrica, este tranzacţionată la aproape aceiaşi multipli cu cei ai perlei energiei din România. Să fi fost evaluarea Hidroelectrica din 2021 prea scăzută sau Verbund exagerat de scumpă?

Verbund, companie de energie austriacă mai mare şi mai...

Autor: Liviu Popescu, Eduard Ivanovici

07.04.2023, 07:30 15978

Verbund era în urmă cu doi ani de trei ori mai scumpă decât Hidroelectrica, iar în 2022 profitul i s-a dublat Hidroelectrica are o creştere a profitabilităţii de doar 30%

De trei ori mai scump în 2021 decât Hidroelectrica, pro­ducătorul de energie electrică Verbund (VER) din Austria, a ajuns acum la multipli de tranzacţionare comparabili cu cei ai operatorului Porţilor de Fier după ce presiunea dinspre autorităţile austriece pentru reglementare şi intervenţia pe piaţa energiei a dus la scăderea preţului acţiunilor cu 20%.

Verbund este cea mai mare companie listată la Bursa de Valori din Viena, profitabilitatea ei a urcând cu aproximativ 100% anul trecut mulţumită preţurilor ridicate ale energiei. Spre comparaţie, la Bucureşti, Hidroelectrica a raportat un profit în creştere cu 33% pentru anul 2022.

Avansul, deşi sub cel al compa­niei austriece, poate fi considerat unul bun dată fiind scăderea drastică de 16% a cantităţii de energie electrică vândută. Majorarea a fost susţinută însă de dublarea preţurilor. Verbund a vândut în 2022 cu 7,7% mai multă energie decât în 2021.

Chiar şi aşa, evaluarea Hidro­electrica, publicată în raportările Fondului Proprietatea pe baza datelor KPMG, a urcat cu 31% în anul 2022. „Piaţa va avea întot­deauna dreptate“, spun brokerii.

„Am văzut în 2022 că se poate întâmpla orice într-un interval foarte scurt de timp, cu nişte abor­dări total imprevizibile în România. Acest lucru poate schimba foarte mult valoarea Hidroelectrica pentru că îi poate reduce substanţial veniturile. A doua problemă este de management. Dacă vom vedea un management mai performant şi condiţiile de piaţă vor fi unele normale, atunci avem şansa să vedem o creştere importantă a valorii în piaţă“, spune Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.

Dacă în 2021 acţiunile Verbund se tranzacţionau la un multiplu de 43x faţă de profitul net din acel an, multiplul de tranzacţionare a ajuns în 2022 la 15,6x, arată calculele făcute de ZF. Pe baza rapoartelor FP, Hidroelectrica era evaluată de KPMG la de 14 ori profitul din 2021, iar recent la 13,9 ori profitul din 2022.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO